– De har fått slått inn noen ruter, hatt «black out» og sannsynligvis hatt vanninntrenging på broen – sannsynligvis er det også der vinduene har slått inn, sier redningsleder Edvard Middelthon til VG rundt klokken 18.30 torsdag.

Han forteller at skipet nå er på vei til land for egen maskin, samt at ingen er savnet etter hendelsen.

– Det er ikke en akutt situasjon per nå, men det er dårlig vær, som er forventet å roe seg de neste timene, sier Middelthon.

Trøbbelet oppsto på grunn av det dårlige været, og Middelthon forteller at skipet innledningsvis hadde litt trøbbel med styringen om bord.

– Tidligere i ettermiddag rapporterte MS «Maud» om et midlertidig strømbrudd etter å ha blitt truffet av en større bølge, skriver pressetalsperson Johnny Stanley-Brown i Hurtigruten Expeditions til VG.

Han forteller at det ikke er rapportert om alvorlige personskader, og at skipet er i direkte kontakt med maritime myndigheter og støtteteam på land torsdag kveld.

– I tråd med våre operative protokoller, gjennomførte mannskapet umiddelbart grundige sikkerhetssjekker og tekniske vurderinger, i tillegg til å forsikre seg om at alle om bord har det så bra som forholdene tillater, skriver Stanley-Brown.

Redningsleder Middelthon sier at det foreløpig ikke er klart hvor skipet skal legge til kai etter dagens hendelse.

MS «Maud» sin posisjon klokken 17.55 torsdag, like vest for Danmark. Foto: Skjermdump Marine Traffic

MS «Maud» sine utfordringer oppsto i det som best kan forklares som «i krysset» mellom Norge, Danmark og Storbritannia, sør for oljefeltet Ekofisk.

Skipet var på vei mot havnebyen Tilbury i Storbritannia da hendelsen fant sted. Seilaset gikk fra Florø.

Det var dansk redningstjeneste som koordinerte oppdraget:

– De hadde redningshelikopter i området, og anmodet flere stand by-fartøy som tilhører oljestasjonene i området om å assistere, sier Middelthon.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var 397 passasjerer om bord.

Onsdag skrev lokalavisen Firdaposten sak om at 200 briter hadde gått i land i Florø. Ifølge avisen skulle skipet egentlig til Loen og videre til Stavanger, men planene skal ha blitt endre som følge av stormen «Pia».