Kort oppsummert

  • Lørdag åpnet fotoutstillingen "unissued diplomas" vist på UiT for å markere toårsdagen for Russlands invasjon av Ukraina.

  • Utstillingen viste bilder av 40 ukrainske studenter som har omkommet i krigen.

  • Daryna Ivantsova, som fortsatt studerer i Ukraina via nett, understreket krigens pågående påvirkning på studentliv og hverdagsrealiteter i Ukraina.

  • Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, uttrykte sterk støtte for utstillingen og dens formål å minne om krigen.

  • Utstillingens budskap og perspektiv bidrar til økt bevissthet om konflikten i Ukraina, spesielt for studenter.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister

Flere var til stede under åpningen av fotoutstillingen. Fotoutstillingen har fått tittelen «unissued diplomas», og her kunne man se bilder av 40 studenter fra Ukraina som fikk livene deres tatt fra dem under den pågående krigen i Ukraina. Alle disse har omkommet i krigen.

– Studenter dør

Den ukrainske studenten Daryna Ivantsova var med å åpne fotoutstillingen, og fortalte under åpningstalen at de avdøde var studenter som hun pleide å møte i pausene på skolen. Hun sier det er viktig å fortelle disse historiene.

– Folk dør, og studenter i Ukraina dør etter å ha forsvart landet sitt. Jeg synes det er viktig å representere dem, spesielt på universiteter, for at studenter skal forstå hvor heldige de er som får muligheten til å studere ordentlig, sier hun.

Slik forklarer hun tittelen til fotoutstillingen.

– Dette er 40 studenter som aldri vil få fullført sine studier, og vil dermed heller ikke få sine vitnemål. Derfor har vi kalt dette for «unissued diplomas», sier Ivantsova.

«UNISSUED DIPLOMAS»: Flere som tar en titt på de forskjellige bildene. Foto: Vithushan Packiyarajah

Da russerne invaderte Ukraina

Ivantsova forteller om den traumatiske opplevelsen det var da hun våknet opp til nyheten om at russerne hadde invadert Ukraina.

– Den dagen våknet jeg opp klokken 5 på morgenen til ordene «-krigen har begynt». Det var bombing ute, og jeg synes det var veldig skummelt, sier hun.

Hun forteller at hun måtte ta farvel med mennene i huset umiddelbart.

– Faren min måtte dra i militæret, og etter hvert måtte lillebroren min også dra, sier hun.

Etter hvert måtte hun forlate familie og venner for å kunne overleve.

– Det var vanskelig å dra fra dem, og det merker jeg fortsatt den dag i dag, forteller hun.

– For jeg kan ikke bare dra tilbake som jeg vil da det jo enda er krig der. Jeg savner virkelig mine venner, og spesielt min familie, sier hun.

Situasjonen i Ukraina nå

Etter at krigen i Israel brøt ut, så har dekningen av krigen i Ukraina kjølnet litt. Slik forklarer Ivantsova situasjonen i Ukraina nå.

– Krigen foregår jo fremdeles, men vi får ikke bistand på samme måte som vi fikk tidligere, og akkurat nå er det veldig vanskelig for oss med tanke på våpen og annen hjelp, sier hun.

– Det å stille opp i dag er en av de få tingene jeg kan gjøre for å minne folk på om at krigen enda pågår, sier hun.

STOLT AV DARYNA: Her ser vi rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, slå av en prat med Daryna Ivantsova. Foto: Vithushan Packiyarajah

– Føler jeg lever et dobbeltliv

Ivantsova studerer enda på et universitet i Ukraina, men tar fagene på nett. Hun sier at det ikke er lett å se på krigen fra Tromsø.

– Jeg synes det er hardt å se på herfra, og når jeg snakker med vennene mine i Ukraina forklarer jeg at det føles ut som jeg lever et dobbeltliv. Det kommer til å være med meg for alltid, sier hun.

Det er vanskelig å kunne fokusere på ting, selv når hun er i Norge.

– Når jeg er ute med vennene mine i Norge på kafé, så tenker jeg fortsatt på nyhetene om hva som skjer i hjembyen min og hva som skjer med foreldrene mine, forteller hun.

– Det er en konstant separasjon i hjernen min, for jeg prøver å leve her, samtidig som jeg lever der, sier Ivanova.

Rektor preget

Under åpningen av utstillingen var rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, til stede. Han er tydelig på hva han synes om at utstillingen fant sted på UiT.

– Jeg er veldig glad for at vi fikk den utstillingen til oss. Den påminner oss hvor forferdelig en slik krig er, spesielt når det er så mange unge som blir brutalt drept og ofre for meningsløs aggresjon, sier han.

Olsen ble rørt av åpningstalen til Ivantsova og forteller at han ble grepet av alvoret i det.

– Det er fantastisk at hun er så modig som hun er, og at det vekker ettertanker hos mange av oss, sier han.

Han forteller at han føler med foreldrene som har mistet sine unge i krig.

– Jeg er jo selv pappa til unge i den alderen, og som universitetsrektor så berører det meg sterkt, sier Olsen.

– Vår oppgave er å hjelpe unge mennesker med å bygge sitt fremtidige liv, og når de blir fratatt livene deres og tatt ut av sin egen fremtid, så er det klart at det blir sterkt for oss, avslutter han.

BERØRT: Dag Rune Olsen er forelder selv og synes det er trist at unge i Ukraina dør. Foto: Vithushan Packiyarajah