Onsdag morgen fortsetter demonstrasjonene mot at vindturbinene på Fosen i Trøndelag, som Høyesterett har sagt bryter samiske rettigheter, ikke er revet.

De siste dagene har aksjonistene sperret inngangene til Finansdepartementet og Olje- og energidepartementet. Nå blokkeres også inngangen til Klima- og miljødepartementet og Næringsdepartementet.

– I dag har vi eskalert demonstrasjonen enda noen hakk. Vi har blokkert inngangen til et par ekstra departementer, sier artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen til VG.

Hun forteller at det har kommet mange tilreisende som har sluttet seg til aksjonen.

Fjernet med makt

Operasjonsleder Alexander Østerhaug i politiet bekrefter overfor VG at de har fått anmodning fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) om å fjerne aktivister fra Finansdepartementet. Bakgrunnen skal være at demonstrasjonen potensielt går ut over samfunnskritiske funksjoner.

– Vi har aldri dårlig tid. Vi tar oss god tid til dialog og sørger for at demonstrantene alltid får valget om å fjerne seg frivillig før vi benytter andre virkemidler som å fjerne de med makt, sier han til VG.

Innsatsleder på stedet forklarer til VG kort tid før klokken 09 at de først vil gi demonstrantene muntlig et pålegg om å fjerne seg.

– Hvis ikke de etterkommer det så må vi fjerne dem med makt, sier innsatsleder til VG.

Han forklarer at det sitter demonstranter utenfor flere departement og at politiet vil ta et sted av gangen.

Rundt klokken 09 startet politiet med å fjerne aksjonister som satt utenfor Nærings- og fiskeridepartementet. Først klippet de av dem lenkene, så bar de dem bort.

Thunberg fjernet av politiet to ganger

Like før klokken 09.30 fikk demonstrantene utenfor Finansdepartementet pålegg fra politiet om å fjerne seg fra inngangsdøren innen klokken 09.35, og fortsette markeringen på andre siden av gaten. Ingen ønsker å fjerne seg frivillig.

– Jeg føler at den norske staten burde begynne å respektere urfolks rettigheter og at de bør fjerne vindturbinene på Fosen, sa en av demonstrantene til VG, like etter at politiet snakket med dem.

Få minutter senere startet politiet å fjerne aktivistene. En av dem som ble fjernet er den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg. Hun var igjen på plass onsdag, sittende foran inngangen til Finansdepartementet.

VG forsøkte få en kommentar fra Thunberg i etterkant, men hun ønsket ikke å svare på spørsmål. En annen av aktivistene, Oda Andersen, forteller at man føler seg sårbar i en slik situasjon, men at de forsøker å være en del av et stort og viktig budskap.

Hun forteller også at politiet mistet en av de som ble båret bort, og at flere opplevde at samekoftene ble tråkket på.

Politiet opplyste om at pålegget gjaldt frem til midnatt og at de som ikke fjerner seg frivillig risikerer bøter.

Thunberg vil fortsette å demonstrere

Flere av aksjonistene flyttet seg til baksiden av klima- og miljødepartementet etter at de ble fjernet av politiet. Thunberg er blant dem som klokken 10.30 hadde plassert seg der.

Et kvarter senere startet politiet jobben med å fjerne disse. Dermed ble flere av dem, Thunberg inkludert, båret bort for andre gang i dag.

På spørsmål fra VG om hun kommer til å være med på demonstrasjonen videre i dag svarer den kjente svenske aktivisten følgende:

– Jeg kommer til å fortsette å delta.

Hun oppfordrer også så mange som kan til å delta.

Dropper utenlandsbesøk

Aksjonen, som startet torsdag sist uke, har nå ført til at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) dropper en planlagt tur til Storbritannia.

– På grunn av det pågående arbeidet med Fosen-saken har olje- og energiministeren valgt å omprioritere kalenderen sin og vil derfor ikke reise som planlagt til Storbritannia, heter det i en epost fra Olje- og energidepartementet til NTB.

Olje- og energiminister Terje Aasland møtte demonstrantene i Oslo tirsdag, men de var ikke interessert i å snakke med ham. Foto: Line Møller / VG

Aasland skulle blant annet delta på kronprinsparets besøk til Storbritannia, hvor han blant annet skulle holdt en kort åpningstale sammen med kronprinsen. Den tar utenriksminister Anniken Huitfeldt over.

Aasland har invitert aksjonistene til møte, men tirsdag var de kun interessert i et møte med statsminister Jonas Gahr Støre.

– Det er som å prate til en vegg, sier Isaksen om Aasland til VG onsdag morgen.

– Akkurat nå tror jeg han er opptatt av at det skal fremstå som at han har gjort en god jobb, når sannheten er den at dialogen han så sårt ønsker seg skulle begynt for 506 dager siden, sier Isaksen og viser til at det er over 500 dager siden Høyesterett fastslo rettighetsbruddet.

Kritiserer politiet

Politiet har de siste dagene båret vekk flere aksjonister etter begjæring fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS).

Til VG er Isaksen kritisk til politiets behandling.

– Flere av våre opplevde å bli behandlet dårlig. Det var vondt å se brødre og søstre fra hele Sapmi aksjonere for første gang og føle seg utrygge i hendene til politiet som bare slapp de ned på bakken. Vi har levert noen krav og ønsker til politiet om å være litt mer medmenneskelige mot aksjonistene.

Operasjonsleder Alexander Østerhaug i Oslo politidistrikt sier han ikke har kjennskap til akkurat det Isaksen refererer til, men sier de alltid har veldig fokus på hvordan de skal håndtere demonstrantene.

– Vi skal fjerne de som nekter å forlate stedet frivillig, men bruke minst mulig makt for å få de bort. I de tilfellene vi må bære de bort ser det kanskje voldsomt ut, men det er dessverre det steget vi må gå til når de nekter gå bort for egen maskin.