I dag, fredag, er det Sankthansaften som for de fleste er synonymt med båltenning, utendørshengning uansett vær, rømmegråt og spekemat.

Årsaken til at vi feirer denne dagen er, ifølge Store norske leksikon, på grunn av den litt mindre kjente dagen Sankthans, som markeres for å minne om døperen Johannes’ fødselsdag. Denne dagen treffer på sommeren som drar paralleler til tradisjoner som handler om midtsommar og fruktbarhet. Bålbrenning før denne dagen er derfor en eldgammel tradisjon.

Her er det du trenger å vite i forkant av denne dagen:

Dette skjer:

Hella: Sesongåpning på Hellastua fra klokken 16.00 med levende musikk fra Ingvar Olsen, natursti med premier og Håkon fra barne-TV. Det blir servering av rømmegrøt og spekemat etc. Fartsgrensen reduseres til 30 kilometer i timen i forbindelse med arrangementet, ifølge arrangør Lyne IL.

Kattfjord: Åpen kafé i Bygdeheimen med rømmegrøt og lignende og deretter Lavvopub, arrangert av det lokale Bygdelaget Vårglimt. Telegrafbukta: Fri Troms og Finnmark avholder sankthansfeiring i Telegrafbukta

«Stakken»: Gratis tradisjonell sankthansfeiring på "Stakken" fra klokken 18.00 med Kystlaget Arctandria. For alle aldre, ta med mat og drikke. Fortellerstund i rorbua med Stina Fagertun, sommerleker og fin stemning. De som vil kan ta med gitar eller trekkspill.

Noe vi ikke har fått med oss? Send tips til tips@itromso.no.

Slik blir været:

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Elise Gloppen Hunnes, forteller at det ligger an til ganske så høvelig sankthansvær i morgen.

– Det skal bli litt mer skyer i morgen enn det vi har i dag. Temperaturen kommer nok derfor til å bli litt lavere og ligge rundt en 18 til 20 grader. Så får vi også en vinddreining slik at vinden kommer mer fra nord, sier meteorologen.

– Det er absolutt fint sankthansvær, legger hun til.

Det kan likevel komme enkelte forbipasserende regnbyger over noen områder i Tromsø.

– Det fine er at de gir seg ofte fort igjen, at det kommer et lite regnskyll, også er det raskt over. Men stort sett skal det være ganske fint, lover Gloppen Hunnes.

God bålvett

I påvente av årets store båldag slår iTromsø på tråden til branningeniør Kristian Fredriksen hos Tromsø brann og redning. I år som alle andre år, er det stort sett de samme forholdsreglene som gjelder.

– Man må ta hensyn til skogbrannfare og vind. Det er ikke noen overhengende skogbrannfare nå, men det har vært godt vær i noen dager, og det skal ikke så altfor mange dager til før det blir tørt i marka. Derfor må man være bevisst på bålet ikke er for nært skog eller vegetasjon som kan ta fyr, sier han.

Dette er Fredriksens råd:

  • Ikke lag bålet så stort at du mister kontrollen

  • Ha alltid en mulighet til å slukke bålet

  • Sørg for at det er helt slukket før du drar

Ved større sammenkomster med større bål er det fortsatt påbudt å sende inn en søknad til brannvesenet.

Enkelte steder i Sør-Norge er nedlagt totalforbud mot bruk av ild.

– Vi er ikke der, og pleier heller ikke å komme dit, men folk må være obs på at det har vært fint vær over tid.

– Bemanner dere noe ekstra opp på årets store båldag?

– Vi har den bemanningen vi har hver dag hele året og er alltid like forberedt på det som skulle skje. Skulle det oppstå hendelser som krever flere hender, så kaller vi inn ekstra folk. Men det har ikke pleid å være noe stort problem hos oss i hvert fall, svarer Fredriksen.

GRILLINGS: – Det kan godt hende vaktlaget tar seg en tur ut og kikker, eller kanskje vi griller litt på stasjonen, sier branningeniør Kristian Fredriksen hos Tromsø brann og redning. Foto: RONALD JOHANSEN