Under gjennomførelse av eksamen har det vært vanlig at elevene ikke får bruke annet enn læreboka som hjelpemiddel. I fjor gjennomførte Utdanningsdirektoratet en nasjonal prøveordning der enkelte skoler fikk prøve ut å ta i bruk Internett under eksamen, og etter evaluering med gode resultater ble dette gjort i år igjen. Og Kongsbakken stilte villig opp som eneste skole i Tromsø der dette ble testet ut, både i fjor og i år.

Les også: Redder skolene

Positiv

– Totalt er det fem klasser som prøver dette ut i år, forteller lærer og avdelingsleder for språk på Kongsbakken videregående skole, Kari Kristensen.

Hun er positiv til prøveordningen.

– Som lærer er jeg positiv til forsøket, men til syvende og sist er det opp til elevene om de vil ha det slik. Jeg tok dette opp med klassen min før eksamen, og de var positive, sier Kristensen.

Les også: Slik blir nye Sommerlyst skole

Ekstra trygghet

Hun tror dette gir en ekstra trygghet for elevene på eksamen.

– De slipper å være redd for å ikke kunne noe om det de skal skrive om. Kommunikasjon er fremdeles ikke lov. Facebook får de fremdeles ikke bruke. De kan bruke Internett til å finne fakta, forteller Kristensen.

Forutsetningen for bruk at Internett under eksamen er at elevene læres opp i nettbruk før eksamen.

– Vi har brukt vårsemesteret på å forberede oss. Det har vi gjort på forskjellige måter, som å lære om kildekritikk. Mange elever er jo vant med å bare bruke Wikipedia som kilde, sier Kristensen.

De har også øvd seg med heldagsprøver der de har fått ha tilgang til nettet.

– Vi har brukt mye tid på å lære elevene å ikke ”forsvinne inn i Internett”, altså at de ikke skal bruke all tid på å surfe rundt på nettet, sier Kari Kristensen.

Les også: Så mange fusket på UiT-eksamen

Gamle lærebøker - gammelt fakta

Hun mener bruken av Internett er positiv for å oppdra elevene til å bli samfunnsborgere som skal virke ute i en jobb. Og all fakta elevene trenger finner de ikke nødvendigvis i gamle lærebøker.

– Mye av måten man jobber på går på å innhente informasjon og bruke det. Det er jo bare i en eksamen man sitter i et lukket rom, forteller Kristensen.

Skoleutvikling er viktig, mener Kristensen. Det er firmaet Rambøll som styrer gjennomføringen av prosjektet, og de vil intervjue elever etter prosjektet.

– Det er kjempeviktig at elevene også skal bli hørt, mener Kristensen.