I 1990 var det rekord-september i Tromsø med kun 18,9 millimeter nedbør. Det skulle nesten gå 30 år før man igjen fikk oppleve en like fin høstmåned.

September 2017 går nemlig inn i historiebøkene med kun kommet fem millimeter nedbør i kommunen. Helt siden Meteorologisk institutt startet målingene i Tromsø i 1920 har det aldri vært registrert så lite nedbør.

– Det har vært et høytrykk som har ligget øst for oss i lang tid. Dette har gitt oss mye finvær, og holdt lavtrykkene på god avstand, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, Ragnhild Nordhagen.

Bakgrunn: Nå går det mot værrekord

Aldri hatt flere soltimer

I tillegg til at det blir den tørreste september noensinne, slår man også en annen rekord. Det har heller aldri vært målt flere soltimer i Tromsø som denne september-måneden.

– Forrige rekord var på 192,9 timer i 1990. Den passerte vi i dag tidlig. Vi må telle opp hvor mange soltimer vi har hatt i Tromsø i løpet av dagen før vi kan si eksakt tall for denne rekorden, sier hun.

Og måneden avsluttes med en kjempefin dag i Tromsø og omegn. Flere steder har det omtrent vært sommertemperaturer. Nordhagen forteller at det blant annet har blitt målt rundt 20 grader på Fjellheisen.

– Det er i høyden det er varmest. Men når vinden får tatt litt tak, så slår varmen også ned i lavlandet, sier meteorologen.

Les også: Se lesernes fine høstbilder fra Tromsø

Høytrykket svekkes

Dessverre ser det ikke ut til at godværet vil vare lenge, og allerede onsdag må man belage seg på nedbør.

– Til uka svekkes høytrykket og det trekker seg unna. Da blir det endringer i værsituasjonen. Det holder seg nok fint fram til onsdag, men da kan det komme litt nedbør, sier Nordhagen.

Gjennomsnittstemperaturen for september har vært 9,4 grader. Dette er 2,6 grader over normalen.

– Temperaturen vil synke i morgen, men det vil nok ligge opp mot 15 grader flere steder i Troms, sier hun.