Etter at det først ikke var planlagt noen markering i forbindelse med 75-årsdagen for tyskernes invasjon av Norge under 2. verdenskrig, ble det i går klart at Tromsø forsvarsforening vil sørge for en markering.

I den forbindelse ble det klokken 14 i dag foretatt en kransnedleggelse i domkirkeparken for å minnes krigens ofre.

Under markeringen holdt både leder i Tromsø forsvarsforening, Leif Arneberg, og ordfører Jens Johan Hjort hver sin tale for de rundt 200 menneskene som hadde møtt opp for å overvære seansen.

- De som er født og oppvokst etter krigen hadde dette for øyet: "Aldri mer 9. april". Hvis vi spør de unge i dag, så vet de ikke engang hva 9. april betyr. Dessverre. Kanskje er det vår skyld. At vi ikke har vært flinke nok. Men vi må sette oss som mål å bringe dette videre, sa Arneberg.

Glad for oppmøtet

Også Hjort slo i sin tale fast viktigheten av det gamle sitatet.

- Jeg er glad for at Tromsø Forsvarsforening og Senior Høyre tok initiativ til denne markeringen. Og ikke minst er jeg glad for at er så mange som har møtt opp her i dag. Jeg vil også takke alle som har ofret sine liv og satt sine liv på spill for Norge, sa Hjort i sin tale.

Spontan nasjonalsang

Markeringen ble avsluttet med at forsamlingen spontant begynte å synge "Ja, vi elsker", noe ordføreren lot seg røre av.

- Det var en sterk opplevelse, sa Hjort til iTromsø etter at nasjonalsangen var fremført.

Han var opptatt av å skryte av både Tromsø Forsvarsforening og Senior Høyre, som tok initiativ til markeringen.

- Æres den som æres bør. De har stått bak dette og jeg setter bare pris på at jeg kunne være til stede og få oppleve dette, sier Hjort.Blant de fremmøtte var det blant annet flere som selv opplevde krigsutbruddet 9. april 1940. En av dem var Hans Karelius Hansen (78), som er født på Sjursnes.

- Jeg var nesten fire år gammel og satt på potte ute i bislaget da pappa min kom ut og fortalte at nå var Norge i krig. Jeg husker det godt, spesielt fordi det var mange inne i stua som gråt da jeg kom inn. Det gjorde mest inntrykk på meg, sier Hansen.

Han er ikke nådig i sin dom over Tromsø kommune, som valgte å ikke markere 75-årsdagen for krigsutbruddet.

- Alle på rådhuset, minus Hjort, bør krype under pultene sine og skjemmes i dag. Men det var flott at ordføreren møtte opp.

Hjort selv understreker at det er han som ordfører som må ta ansvar for at kommunen ikke hadde planlagt noe i dag.

- Ja, til syvende og sist er det mitt ansvar. Det ansvaret tar jeg. Men når ikke kommunen stilte opp så var det bra at Senior Høyre og Forsvarsforeningen gjorde det.

Se iTromsø-tv: 4 av 7 ante ikke hva som skjedde 9. april

Høyre-veteranen Martin Buvik (91) var overfor iTromsø tidligere i uken kritisk til at det opprinnelig ikke skulle være noen 9. april-markering i Tromsø. Han er glad for at det likevel ble noe av.

- Ja, jeg er veldig glad for at en så skjellsettende hendelse blir markert her i Tromsø. Og så er det bra at så mange har møtt opp. Det er viktig at 9. april ikke bare minnes, men at dagen også huskes. Og i år syntes jeg det var ekstra viktig å markere dagen, sier Buvik.

Tankevekker

Han peker på at det norske Forsvaret ikke er spesielt bedre rustet i dag enn de var i 1940.

- Det er en tankevekker. Derfor er det også viktig å markere denne dagen. 9. april er viktig for vår historie og hukommelse som folk, sier Buvik.

Kåre Sørensen (69) hadde også møtt opp for å overvære kransenedleggelsen i domkirkeparken.

- Jeg må innrømme at jeg ble forskrekket da jeg hørte at det ikke skulle være noen markering her i Tromsø. Selv om det ikke skjedde så mye i byen akkurat 9. april så var det stor uro. Nå er dagen heldigvis behørig markert og nå får vi begynne å se fremover til 80-årsmarkeringen, sier Sørensen.

Tysk fangenskap

Sørensen selv er født like etter krigen, men faren hans fikk kjenne krigen på kroppen. Han ble sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen.

- Ja, han satt der i tysk fangenskap i to og et halvt år. Det var noe vi hørte mye om på hele femtitallet, sier Sørensen.

TAKKET: Ordfører Jens Johan Hjort takket tromsøværingene for oppmøte i domkirkeparken i dag. Foto: Torbjørn O. Karlsen
ALDRI MER: Leif Arneberg, leder i Tromsø Forsvarsforening, beklaget i sin tale at ungdommen i dag i liten grad vet hva 9. april er. Foto: Torbjørn O. Karlsen
Et par hundre mennesker hadde møtt opp ved domkirkeparken torsdag ettermiddag for å delta i minnemarkeringen. Foto: Torbjørn O. Karlsen