Den ti år lange kampen for å få utbyggeren Eiendomsgruppen Nord-Norge AS til å betale utbedring av feilene som er gjort, er nå over.

Beborene på Pir 2 på Tomasjordnes har vunnet fram med sitt krav om erstatning, etter gjentatte vannlekkasjer i sameiets felleslokaler og garasje.

De første klagene på vannlekkasjer kom allerede kort tid etter at beboerne flyttet inn i Pir 2 i oktober 2005. Stevningen ble levert i 2012, og samme år møttes partene i Forliksrådet, uten å lykkes med å komme til enighet.

I april 2014 vant de 40 leilighetseierne i sameiet på Pir 2 på Tomasjordnes erstatningssaken mot Eiendomsgruppen Nord-Norge AS i Nord-Troms Tingrett. Saken ble anket videre til Hålogaland Lagmannsrett, og også der vant beboerne fram. Eiendomsgruppen AS anket saken videre til Høyesterett.

16. juli i år ble anken enstemmig avvist av Høyesterett, og beboerne på Pir 2 kan endelig legge saken bak seg.

Fornøyd med utfallet

- Vi er selvfølgelig veldig fornøyd med utfallet. Vi var aldri engstelig, men det er godt at vi nå kan avslutte saken, sier styreleder i Eierseksjonssameiet Tomasjordnes Gunnhild Johansen.

Les også: Krever millionerstatning

I tillegg til at Eiendomsgruppen Nord-Norge AS nå må betale erstatning og prisavslag på over 1,3 millioner kroner, må de også dekke saksomkotningene i alle de tre rettsinstansene.

Ifølge Johansen har sameiets saksomkostninger kommet på omtrent 700.000 kroner.

- Det at de har vært så lite villig til å møte oss, har ført til at denne prosessen har blitt veldig dyr for dem, sier Johansen.

Mulig å vinne

- Vi ønsker å fortelle er at det er mulig å nå fram i disse sakene. Det har tatt oss nesten ti år, men vi vant til slutt, sier Johansen.

Hun mener det er typisk i saker som denne at utbyggeren er imøtekommende i starten, men at det så skjer lite.

- Vi har fått litt oppmerksomhet rundt denne saken, men det er absolutt ikke noe særskilt fenomen. Folk blir lei, og tar heller kostnadene selv. Men vi ga oss ikke. Vi har samlet og systematisert all dokumentasjon, slik at vi til slutt kunne vinne fram i rettsystemet, sier Johansen.

Johansen sier at de nå vil starte prosessen med å rette opp i feilene.

Les også: De ti dyreste eiendomskjøpene i juli

Vil ikke kommentere saken

Daglig leder i Eiendomsgruppen Nord-Norge AS John A. Angelsen ønsker ikke å kommentere avvisningen av anken i Høyesterett.

- Er dere glad for å kunne legge denne saken bak dere nå?

- Ja, det er alltid greit å kunne legge saker bak seg. Mer enn det er det ikke så si.

foto
SAKSØKT: Eiendomsgruppen Nord-Norge og daglig leder John Angelsen (til høyre) avviser de fleste kravene fra sameiet. Her sammen med selskapets prosessfullmektig, advokat Oddmund Enoksen. Bildet er fra tingretten i 2014. Foto: Trond Haakensen