Russetiden nærmer seg, og på Facebook-sidene til årets russ har de akkurat kommet i gang med å samle opp navn som får plass på den fryktede svartelista.

Hver skole lager sin egen liste. Den henges opp på skolene, med navn og begrunnelse for hvorfor de aktuelle personene står der. Vedkommende som blir oppført skal få gjennomgå i russetida, men hva det innebærer er usikkert.

– Noen har omtrent ikke gått på skolen fordi de har vært redde fordi det har vært annonsert at russen skal ta førsteklassinger, sier rektor på Breivika videregående skole, Ingebrigt Myrvoll.

Nulltoleranse

Myrvoll understreker at skolen ikke tolerere mobbing, verken i russetiden eller ellers i året.

– Det er klart at vi har hørt om svartelista, men jeg vil understreke at det er nulltoleranse for mobbing, sier han.

Politiet advarer russen mot å gå for langt.

– Slike svartelister blir problematiske dersom de gjør andre utrygge. Vi har jo tidligere sett at enkelte går alvorlig til verks og binder hverandre fast til lyktestolper eller kaster hverandre på havet. Dette er straffbare forhold – også for russen. Og det skal de vokte seg for, sier leder i Ungdomsgruppa til politiet, Anita Hermandsen.

Hun understreker at man må akseptere litt ekstra leven og moro fra russen.

– Men også når det gjelder ordensforstyrrelser går det an for russen å være litt smart. Man behøver ikke stille seg opp på et sted der man vet det vil komme klager, påpeker Hermandsen.

Møter med politiet

Ungdomsgruppa og Norsk Narkotikapolitiforening skal i slutten av april inn i skolene med et to timers undervisningsopplegg for årets russekull, noe som er langt mer omfattende enn tidligere år.

– Ting en gjør i russetiden kan få konsekvenser senere, sier Breivika-rektor Myrvoll.

For noen år siden opplevde skolen en uheldig hendelse i forhold til russens svartelister.

– Men generelt oppfører russen på Breivika seg veldig bra, sier Myrvoll.

Hva synes du om russens svarteliste?