Fylkestinget har nå åpnet — et fylkesting som kan bli langvarig dersom ikke politikerne blir enige om et fylkesbudsjett for de nærmeste årene.

– Jeg har vært i drøftinger med gruppelederne i de forskjellige partiene, og alle er inneforstått med at vi må få på plass et budsjett. Det slår kommuneloven tydelig fast, sier fylkesordfører Knut Werner Hansen til iTromsø.

I går var samtlige partigrupper samlet på fylkeshuset i Tromsø. Der ble det gjennomført sonderinger mellom partiene som prøver å bli enige om et felles budsjett.

– Vi begynner å nærme oss en enighet på borgerlig side, men det gjenstår en del ting som vi må få avklart før vi er i mål, sier Fremskrittspartiets Ole M. Johansen.

Les også: Opplever drapstrusler og mobbing

Samtaler

Partiene som har inngått i samtalene på borgelig side er Frp, Høyre, Venstre, Kystpartiet og Senterpartiet.

– Om vi blir enige vil vi ha 21 representanter bak oss, og da vil vi ha flertall for vårt budsjett, sier Johansen.

Hva som gjenstår før partiene kan bli enige vil han ikke avsløre — mer enn dette;

– Vi vil neppe gå så langt i de foreslåtte kuttene i undervisningssektoren som man gjør i fylkesrådets budsjettforslag.

Les også: Vil lete etter nytt fylkesråd

Det er også ført drøftinger på den andre siden av det politiske landskapet mellom partiene som enten inngår i — eller som støtter — det sittende byrådet.

– Vi vil drøfte endringer i fylkesrådets foreslåtte budsjett — endringer som gjør kuttene i skolesektoren mindre dramatiske, sa Arbeiderpartiets gruppeleder Cecilie Myrseth til iTromsø før partiets gruppe samlet seg i Tromsø.

Skoler og budsjett

Fylkesordfører Knut Werner Hansen sier at han er overbevist om at det vil bli landet et budsjett før møtet er omme.

– Vi må bli ferdige før nyttår, og jeg har liten tro på at representantene ønsker å ha et fylkesting i romjula, sier han.

Fylkestinget skal etter planen være ferdig torsdag. I dag vil politikerne drøfte samferdsel, i morgen skal skolestrukturen diskuteres — og torsdag skal budsjett og økonomiplan spikres. Om politikerne blir enige, som sagt.

Les også: Kutter ikke danselinjen ved Kongsbakken

Det er varslet flere demonstrasjoner i forbindelse med møtet - først ut var idrettslinja ved Bardufoss VGS.

- Jeg håper at de lytter til det vi har å si. Om vi flytter alle idrettslinjer til Tromsø vil det bli et klasseskille i fylket. Det er ikke alle som har råd til å sende sine barn til Tromsø for å gå på skole, og da vil deres barn ikke ha anledning til å ta den utdannelsen de ønsker, sier Linn-Charlotte Nordahl.

GIKK AV: Fylkestingsmøtet ble innledet med at fylkesrådsleder Pia Svensgaard formelt meldte sin og det sittende fylkesrådets avgang. Foto: Christer Pedersen Foto: CHRISTER PEDERSEN
SAMLET: Fylkestinget innledet sitt tredagersmøte i dag. Foto: Christer Pedersen Foto: CHRISTER PEDERSEN