Hele 23.822 personer gjestet kunstmuseets utstillinger i Tromsø. Årets besøk ligger et par tusen høyere enn i det tidligere rekordåret 2012, og kunstmuseets direktør, Knut Ljøgodt er strålende fornøyd med det tilbakelagte året.

– «Den kongelige reise» med maleriene fra den såkalte «Sølvbryllupsgaven 1882» har selvsagt hatt sitt å si for det gode besøkstallet. Aldri tidligere har så mange sett ei enkeltutstilling hos oss, kommenterer Knut Ljøgodt på telefon fra Roma.

Maleriene i «Sølvbryllupsgaven» er resultatet av den første kunstnerkonkurransen som ble gjennomført i Norge. Den ble avholdt for å velge ut kunstverk som skulle være det norske folks gave til kong Oscar II og dronning Sophia da kongeparet feiret sølvbryllup i 1882. Bildene var utlånt fra Det Kongelige Slott til denne utstillinga.

Les mer og se bilder fra dronningbesøket her!

Kongelig åpning

Hele 16.200 mennesker så denne utstillinga som ble åpna av dronning Sonja og kulturminister Hadia Tajik 4. februar og som ble vist til utgangen av august.

– «Sølvbryllupsgaven» er ei samling kunstverk av stor kunsthistorisk betydning. Men jeg synes vi i år har hatt et program som balanserer fint mellom historiske utstillinger, samtidskunst og utstillinger som retter søkelyset på det lokale, som utstillinga «Samiske fortellinger». Etter at visningstida nå er over i Tromsø, skal denne utstillinga til New York hvor vi får presentert den i Scandinavian House, sier Knut Ljøgodt.

Mer nordnorsk

Høstens store utstilling i tillegg til «Samiske fortellinger», har vært «Down Under Up North», med fotografiske arbeider av kunstnerne Bente Geving og Per Berntsen fra reindustrialiseringa av Sydvaranger Gruve i Kirkenes.

Ett rom i den faste samlinga ble omhengt og via nordlandskunstneren Adelsteen Normann (1848-1918), som Nordnorsk Kunstmuseum har bygd opp ei omfattende samling av. Videre har det vært presentert ei punktutstilling med verk fra samlinga av tromsøkunstneren Thorolf Holmboe (1866-1936).

I prosjektrommet har kunstmuseet denne høsten i tillegg vist Marit Følstads lyd – og lysinstallasjon «Black Tie White Noise» og tyske Georg Rohlfings masterutstilling fra Kunstakademiet i Tromsø.

Ut i landsdelen

Ellers har Nordnorsk kunstmuseum vist utstillinger som «Det lille huset», en serie tegninger av Olav Christopher Jenssen fra Munchs hus i Åsgårdstrand, ei utstilling som senere også er vist andre utvalgte steder i landsdelen som en del av kunstmuseets landsdelsomfattende virksomhet som ble oppretta i 2009.

Også utstillinga «Soltegn» med arbeider av Alf Salo (1959-2013), som i sommer ble vist i museets lokaler i Tromsø, vandret videre ut i landsdelen.

I det landsdelsdekkende programmet har publikum også fått oppleve utstillinga «Tre reiser: Tre landskap», en serie grafiske arbeider av H.M. Dronning Sonja, Ørnulf Opdahl og Kjell Nupen som åpna i Longyearbyen 31. januar.

– Utstillingene våre er produsert spesielt av og for Nordnorsk Kunstmuseum, med både historisk og samtidig kunst på høyt nivå. Dette har publikum vist at de setter pris på, uttaler Knut Ljøgodt.

Publikumstallene for den landsdelsdekkende virksomheten og skoleutstillinger kommer i tillegg til publikumstallene for Tromsø. Til sammen har Nordnorsk Kunstmuseum nådd over 50.000 store og små publikummere i løpet av 2013.