BREIVIKA – Å nei, du kan ikke skrive om farmasikantina, da kommer andre til å finne ut om den, utbryter sykepleierstudent Elisabeth Anderssen (29). Hun er i kantina sammen med medstudentene Gabriela Alarcon (21) og Trine Albertsen (25).

– Kantina her er faktisk stille, og har mer ledig plass enn biblioteket, så det er en veldig fin plass for å jobbe og spise. I tillegg har de en helt «awesome» salatbar, hvor de har gjort små grep som gjør maten mye mer innbydende. For eksempel så har de opphakket persille i risen. Helt genialt. Selve kantina er også superfin med store vindu, så det er lyst og godt her, sier Anderssen.

Det er ofte ledig plass i kantina, ifølge studentene.

– Det er nok flere som ikke vet at kantina finnes, eller orker å gå hit. MH-kantina, som egentlig er vår kantine, er som regel helt stappfull. Da er det greit å gå ned hit, sier Albertsen.

Ikke alle på universitetet er like heldige som sykepleierstudentene som har oppdaget farmasikantina. Derfor har iTromsø gått sånn passe grundig til verks, og besøkt de ulike kantinene som hver eneste dag selger til sammen 4.000 lunsjer, og huser tusenvis av sultne studenter og forskere til lunsj og middag.

Teorifagskantina

foto
Teorifagskantina

Hvis du lukker øynene og forsøker visualiserere ordet «kantine» så vet du hvordan teorifagskantina ser ut. Eller som en student så fint sa det, det er den mest «kantinete» kantina. Teorifagskantina har varm middag hver dag, og ofte tradisjonell husmannskost. Dette er universitetets største kantine, og det er alltid folk å finne her.

Kantina er godt opplyst, noe som kommer godt med i mørketida. Hver fredag serveres det grøt og husholdningssaft. Det er helt ok grøt, men om man er tilflytter og savner god risengrynsgrøt til helga, så kan det legge en demper på hjemlengselen.

Bazinga

foto

Bazinga er i krysningspunktet mellom kafé og kantine, og ligger vegg i vegg med teorifagskantina. Utseendemessig er de prikk lik. Den eneste forskjellen er at Bazinga har dårligere belysning og et par sofaer. Dette er universitetets eneste plass med ølservering, noe som kan være både en frelse og en undergang for studenter. Hver uke selges beskjedne 200 glass øl. Bazinga serverer også respektable burgere til hundrelappen. Det største problemet med kafeen er den direkte skrekkelige musikken som spilles der. Her veksles det skamløst mellom Metallica og «Dragostea din tei», noe som kan ødelegge selv det beste kafébesøk.

Champagnekantina

foto

I Champagnekantina serves det egg og bacon og lunsjhamburger til landsdelens kommende advokater og psykologer. I kantina er det ikke spart på noe. Vi snakker parkettgulv, peisovn og trestoler med trekk, for ikke å glemme nydelig utsikt mot skog og utmark. Er dette et norsk offentlig bygg eller en episode av Downton Abbey? Ikke godt å si.

Champagnekantina er flott, og om man føler seg komfortabel med å møte Gründer-klientellet på dagtid er dette en utmerket plass å spise lunsj. Husk pen skjorte for «The full juss-experience».

Farmasikantina

foto

Farmasikantina er uten tvil universitetets fineste kantine. Dette må være for en skjult perle å regne, og det trauste navnet «Farmasikantina» gjør nok at mange ikke har oppsøkt kantina. Her får man panoramautsikt, grønne, friske planter, og stilig interiør. Chilenske Juanita Zenteno som jobber i kantina er også kjent for å lage chilensk mat, og hun lager UiTs beste salatbar. Kantina er verdt å sjekke ut før alle andre studenter finner ut om den, og det blir umulig å få seg plass her. Der er nemlig intimt og et begrenset antall sitteplasser.

C8H10N4O2 – Kaffebar

foto
Kaffebaren Foto: Martin Lægland Ellingsen

Kaffebaren utenfor teorifagskantina er for studenter som ikke sier seg fornøyd med vanlig kaffe, men vil en slik fin oslo-kaffe. En cortado, kaffe late eller mochachikacoco med soyamelk. Fra de begrensede sitteplassene har man overblikk over alle som kommer inn i teorifagsbygget. Kaffebaren serverer også fortreffelige kanelboller.

Bodega

foto
Bodega Foto: Martin Lægland Ellingsen

Bodega er «The International student hub» på universitetet, og ligger i teorifagsbygget. Kafeen er drevet på frivillig basis hovedsakelig av internasjonale studenter. Her får du en «Waffee» for 20 kroner, altså en vaffel og en kopp kaffe. Hvis du aldri klarte å komme deg på utveksling er dette din ideelle måte å få i alle fall et minimum av kulturell utveksling. Musikken er av en slik karakter at man ikke legger merke til den – med andre ord perfekt kafémusikk. Det er mye liv og røre i kafeen uten av det blir støy, men kanskje ikke en plass for å lese i ro og fred. Kafeen har også flere sjakkbrett tilgjengelig for gjestene.

HSL-kantina

foto
HSL-kantina

HSL-kantina er et slitent stykke kantine i kjelleren på HSL-fakultetet. Det den mangler av sjarm, tar den igjen med kjempegode vafler med syltetøy, rømme og brunost til 18 kroner. Det er også mulig å kjøpe havregrøt om morgenen, mandag til torsdag, dersom frokostutvalget er begrenset hjemme på studenthybelen. Kantina er litt klaustrofobisk med murvegger og durende kjøleskap, men man kan sikkert hevde det bygger akademisk karakter.

«MAT.»

foto
MAT.

«MAT.» er kantina til realfag og teknologistudentene, og en av samskipnadens nyeste kantiner. Veldig moderne med kunst i taket og et fokus på hva de selv omtaler som «street food». Menyene går over to måneder. For 120 kroner får man kremet viltgryte, pølse med aioli eller vaffel med røkt laks (!?). Ikke helt studentpriser, men så får man ikke vanlig døll studentmat heller. Kantina har også en pizzatelefon, slik at man kan ringe og bestille pizza for henting på universitetet. Perfekt tiltak for eksamensperioden, og svar på et behov du ikke visste du hadde.

MH-kantina

foto
MH-kantina

Våre fremtidige helsearbeidere fyller hver dag opp kantina på MH-bygget. Kantina er kjent for sin provoserende velsmakende hjemmelagde suppe og focaccia til skarve 35 kroner. Det er «gjedd for pengan», jeg gjentar: «Gjedd for pengan»! Afrikansk søtpotetsuppe, gulrot- og ingefærsuppe, tomatsuppe, blomkål og fennikelsuppe og thaisuppe er bare noen av suppene de varierer mellom. Dette er endorfinrus i flytende form, og et stykke matkunst. Hva skal vi leve av etter olja? Suppa i MH-kantina. Til sammen selges imponerende 16.000 liter suppe hvert år.

Kantina har koselige sofagrupper, og det er perfekt sted å gå om man er en gruppe på flere folk – om man finner seg ledig plass vel å merke.

Fiskerihøgkolekantina

foto
Fiskerihøgskole kantina

Kantina på Fiskerihøgskolen er ei lita kantine med lyse farger, fiskemønster på gardinene, og havkunst i taket. Her overlates med andre ord ingenting til tilfeldighetene. Litt slapt utvalg av fisk, men kan tilgis med tanke på kantinas størrelse. Har også havregrøt en gang i uka.