Charlotte Johanson og Linnea Hansen går i 9. klasse på Ballstad skole i Lofoten. Tirsdag kom de til Tromsø for å være sammen med Sykehusklovnene på UNN.

– Vi fikk komme til Sykehusklovnene for å se hva de driver med og hvordan en vanlig dag er for dem. Vi fikk gå sammen med dem å se hvordan de gjør en forskjell for barna på sykehuset, forteller Johanson.

Fikk dra sammen

MOT oppfyller drømmer til ungdomsskoleelever årlig, og i år var det Johanson og Hansen som ble plukket ut i region nord.

– Begge våre drømmer gikk ut på å glede andre. Vi visste ikke at vi hadde like drømmer, det var bare flaks. Ikke bare fordi vi er gode venner utenom skolen, men som oftest er det bare en person som får drømmen oppfylt i regionen, men vi er to, sier Johanson.

GODE VENNER: Linnea Hansen og Charlotte Johanson er gode venner fra før, og koser seg på tur i Tromsø og fri fra skolen. Foto: Christin Gjøvik

Alle elevene i klassen til jentene hadde skrevet ned ulike drømmer, uten å snakke med hverandre om hva de hadde skrevet.

– Jeg tror det bare var tilfeldig at vi hadde like drømmer. Jeg ønsket å kunne dele ut gaver til barn, sier Hansen.

Johansons ønske var å være en av Sykehusklovnene.

– Jeg tror grunnen til at vi ble valgt er fordi vi hadde en positiv drøm som går ut på å glede andre og ikke bare seg selv. Det er sikkert noen som har drømt om en motorsykkel eller en sydenferie, mens vi ville glede andre. Jeg tror også at siden våre drømmer lett kunne kombineres, ble det feil å bare velge en av oss. Derfor endte det opp med at vi fikk dra sammen, sier Johanson.

– Jeg har fått stor respekt for yrket

Etter å ha vært på sykehuset sitter jentene igjen med positive tanker.

– Selv hadde jeg ingen forventninger om hva som skulle skje, men jeg ble ikke skuffet. Det var veldig spennende og mye nytt, sier Hansen.

Yrket som sykehusklovn har jentene fått et helt nytt inntrykk av.

– Det er mye bak selve yrket, og jeg har fått stor respekt for det. For det første er det noe man må ha utdannelse for å drive med og det er mye psykologi som ligger i bunn, sier Johanson.

– Jeg trodde man bare kunne hoppe rett inn i det og være en av klovnene, men slik er det absolutt ikke. Det er så mye mer enn man tror, legger Hansen til.

SYKEHUSKLOVN: Jentene fikk høre hvordan det var å være sykehusklovn og oppleve en vanlig dag sammen med dem. Foto: Gudmund Kongshavn

Flere barn i bedre humør etter besøk fra en klovn

Noe jentene la merke til under deres opphold var alt Sykehusklovnene gjorde for andre.

– Det fine var at de ikke skulle finne det syke hos noen, eller kurere noen med medisin, men at de løftet det friske hos hver enkelt, sier Johanson.

For Hansen var det ekstra fint å personlig få dele ut gaver til barn på sykehuset, ettersom det var det hun drømte om.

– Det var mange barn som holdt seg på rommene sine eller var i karantene ettersom de var veldig syke. Men vi fikk gi en gave til et av barna og se hvor glad hun ble, sier Hansen.

Johanson som hadde som drøm å være sykehusklovn ble ekstra glad da hun fikk se hvordan de berørte familiene på sykehuset.

– Jeg la spesielt merke til et barn som var veldig syk og hele familien var lei seg. Så gikk Sykehusklovnene bort til dem og snakket med dem. De forlot sykehuset med et smil, sier hun.

– Jeg var ikke like moden

Det er MOTs drømmefond som står bak turen til jentene.

– Vi valgte å oppfylle drømmene til Linnea og Charlotte fordi de ønsket å hjelpe andre. De er takknemlige for det de har, og opplever at de er privilegerte. Det er enormt imponerende at 9.-klassinger har det perspektivet. Jeg var ikke like moden da jeg var på den alderen, sier Gudmund Broks Kongshavn, regionleder i MOT Nord-Norge.

Videre forteller han at jentene er noe som kalles MOTivatorer.

– De har tre hovedoppgaver. Har MOT-økter for 7. trinn, ekstra ansvar for å skape et godt klassemiljø og bistå MOT-teamet i arbeidet med forsterkningsdager ved skolen, sier han.