Frelsesarmeen i Tromsø hjelper både enslige og familier som har behov for ekstra bistand før jul. Julehjelpen blir finansiert av gaver gitt av privatpersoner og bedrifter, og det har tidligere år vært delt ut gavekort på matvarer, leker til barn, bøker til alle barn, ullklær og hjemmestrikkede sokker.

Feil antakelse

Da iTromsø snakket med vikarierende daglig leder i Frelsesarmeen i Tromsø, Mark Leung, ved utgangen av november, hadde man mottatt færre søknader om julehjelp enn i fjor – til sammen 256 søknader.

– Jeg tror ikke at vi vil få 50 ekstra som plutselig søker, sa Leung.

Antakelsen skulle vise seg å være feil – for etter fristen 30. november, har Frelsesarmeen mottatt hele 78 flere søknader om julehjelp.

Dermed er det totale antallet husstander som har søkt om julehjelp 334 – og bak dette tallet skjuler det seg totalt 853 mennesker.

Her er de oppdaterte tallene over antall søkere:

Dobling etter sommeren

Det er mange som lever under fattigdomsgrensen i Tromsø, og i november fortalte Leung at man merket det etter sommeren 2022, at antallet som trengte hjelp steg fort.

Han forklarte dette med krigen i Ukraina, økte mat- og drivstoffpriser, og etter hvert også bompenger og renter.

– Hvis man bruker matposer som et eksempel, pakket vi gjennomsnittlig 75 poser i uka som vi ga ut. Etter sommeren opplevde vi plutselig en dobling, noe som har ført til at vi har måtte endre praksis og at hver husstand kun får matpose annenhver uke nå, sa Leung.