Trond Trosterud fra UiT er en av de mest aktive bidragsyterne til Wikipedia i Norge.

– Trond Trosterud har beriket oppslagsverket med et stort antall artikler om språk, særlig uralske språk, sier Marie Nicolaisen, som er styreleder i Wikimedia Norge.

Trosterud arbeider til daglig i "Gjellatekno", en forskningsgruppe for samisk språkteknologi ved UiT.

– Det er en glede for styret å tildele Trond prisen som Årets wikipedianer i 2022. Han er en uvurderlig ressurs for kunnskapsformidlingen på Wikipedia og for alle de frivillige som på ulikt vis bidrar til oppslagsverket, avslutter Nicolaisen.

Jørgen Eriksen

Fylkesvei åpnet igjen etter skredfare

Lørdag formiddag rundt klokken 10.20, kan Siv Sørdal ved Vegtrafikksentralen fortelle at fylkesvei 7770 over Sørskaret igjen er åpent for bilister.

Veien var tidligere lørdag morgen stengt på grunn av fare for skred i området, men dette er nå sjekket ut med geovakt som har erklært det trygt å kjøre over Sørskaret.

Dermed er ikke innbyggerne i Skulsfjord og Bellvika lenger isolert.

Siste innlegg

Jørgen Eriksen

Rolig natt i byen - en i arrest

Politiets operasjonssentral i Troms, kan melde om en stille og rolig natt.

Likevel ble en mann hentet inn i fyllearresten i Tromsø rundt klokken 5, natt til lørdag.

Politiet kan lørdag morgen fortelle at det ikke har vært noe utagerende oppførsel, men en som har tatt i seg litt for mye drikke. Forholdet blir ikke anmeldt.

Jørgen Eriksen

Veier stengt lørdag

STENGT: Fylkesvei 862, Kattfjordeidet holder stengt ut lørdag grunnet et snøskred som kom sent fredag kveld. En ny vurdering av veien blir tatt søndag formiddag. Foto: Ronald Johansen

Skredet som gikk sent fredag kveld over fylkesvei 862, over Kattfjordeidet, gjør at veien holdes stengt ut lørdag. Ny vurdering vil bli tatt søndag klokken 10.

Også fylkesvei 7770 over Sørskaret i Tromsø er lørdag morgen stengt på grunn av fare for snøskred. Dermed kommer ikke innbyggere i Skulsfjord og Bellvika seg til Tromsøya med bil. En ny vurdering av veien vil bli tatt klokken 14.00 lørdag.

Svein Lian

Kattfjordeidet stengt etter snøskred

Rett før klokken 23 meldte Veitrafikksentralen at det har gått et snøskred over fylkesvei 862, Kattfjordeidet. Veien er stengt. Veitrafikksentralen anslår at veien åpner igjen 10.30 lørdag.

Noen minutter før midnatt melder politiet at det verken er indikasjon på at noen personer eller biler er tatt i skredet, men at det for sikkerhets skyld gjennomføres skred i området.

Tidligere i februar var samme veistrekk stengt på grunn av fare for snøskred.

Svein Lian

Beruset mann uten førerkort kjørte stjålet scooter i Kroken

Politiet pågrep fredag kveld en mann i Kroken. Han hadde ikke gyldig førerkort og var beruset mens han kjørte scooteren som han hadde stjålet. Politiet skriver på X at han hadde begått en rekke andre straffbare forhold. Politiet har sikret seg en blodprøve, og starter etterforskning.

Vegar Fjell

Skuffet etter semi-exit

RØK I SEMI: Ingrid Andrea Gulbrandsen fra BOIF var skuffet da kreftene tok slutt i semifinalen. Foto: Vegar Fjell

Den Tromsø-bosatte BOIF-løperen Ingrid Andrea Gulbrandsen overrasket alle da hun ble nummer to på nasjonal åpning på Beitostølen i november.

På NM-sprinten samme sted fredag ble det ingen lignende suksess. Gulbrandsen har vært skadet, og rakk ikke finne storformen før mesterskapet.

- Det kom for tidlig. Jeg har trent halvannen uke på ski. Jeg gikk tom for krefter i den siste bakken, sa hun til iTromsø etter målgang.

Vegar Fjell

Røk ut i kvartfinalen

UTE: Edvin Frost røk ut i kvartfinalen i sprint under NM. Foto: Vegar Fjell

Tromsø Skiklubb Langrenns Edvin Frost var det eneste lokale håpet som gikk videre fra prologen på herresiden under NM-sprinten på Beitostølen.

Men i kvartfinalen ble det for tøft for Frost som havnet sist i sitt heat.

Svein Lian

Falt da Troms-favorittene gikk videre

Foto: Vegar Fjell

Tone-Lise Pedersen fra Tromsø Skiklubb langrenn gikk videre fra sprintprologen, men falt i kvartfinalen og røk ut. Pedersen gikk blant annet i heat med klubbvenninne Anna Svendsen som tok seg videre til semifinale. Det gjorde også Ingrid Andrea Gulbrandsen (BOIF).

Lars Hågensen

Henlegger sak etter innbrudd

KNUST: Politi og vektere ble møtt av dette synet da de rykket ut til melding om innbrudd i Snarby Strikkestudio natt til 12. februar. Foto: Ronald Johansen

Natt til mandag 12. februar rykket politiet ut etter melding om et pågående innbrudd i Snarby strikkestudio i Storgata.

Innen politi og vektere ankom stedet hadde gjerningspersonen forlatt åstedet.

I etterkant har politiet jobbet på stedet, blant annet med å samle bevis både innen- og utenfor butikken.

Nå er derimot saken henlagt, forteller politiadvokat Thomas Rye-Holmboe. Dette siden man ikke har nok bevis til å kunne identifisere en gjerningsperson.

- Den ble besluttet avgjort, og ble henlagt med ukjent gjerningsperson 19. februar, forteller han.

Jørgen Eriksen

Nytt gull til Vilde Nilsen

I STØTET: Vilde Nilsen har vunnet to av to mulige gullmedaljer under ski-NM på Beitostølen denne uka. Her rett etter målgang på fredagens sprint. Foto: Vegar Fjell

Under fredagens NM-sprint var igjen Vilde Nilsen fra Kvaløysletta skilag sterkest av kvinnene i para-klassen og gikk inn til sitt andre NM-gull på to dager.

Til rettighetshaver NRK, fortalte Nilsen om tungt nordnorsk føre.

– Det var et skikkelig tungt nordnorsk føre i dag. Det var en veldig god opplevelse og det er veldig fint her på Beito, fortalte gullvinneren.

Til iTromsø forteller hun at det var gøy å vinne enda et gull.

- Man skulle trodd vi gikk på Kvaløya slik været var i dag, fortalte en litt spøkefull Nilsen til iTromsø etter løpet.

Carina Hansen (iTromsø)

Inviterer til sniktitt i disse lokalene

FØRSTE MØTE: Her er styret til Romssa Sámi Viessu på besøk i de nye lokalene for aller første gang. Fra venstre: Kajsa Kvernmo, Lill Tove Fredriksen, Mats Hegg Jacobsen, Tom Høgli, Jill A. Olsen og Torjer Olsen Foto: Anita Lervoll/Romssa sámi viessu

Romssa Sámi Viessu/Tromsø samisk hus er i gang med forberedelser til åpning av nye lokaler i Havneterminalen på Prostneset.

Nå inviterer de til en før-visning av lokalene. Målet er å få innspill til hva folk ønsker å finne i det nye samiske tilbudet.

- Styret og ansatte ved Romssa Sámi Viessu har mange visjoner for hvordan det skal bli og hvordan huset skal fylles. Samtidig er det viktig at dette er huset til den samiske befolkningen i området og dette skal gjenspeiles i aktiviteter og utformingen av huset. Derfor ønskes det nå innspill fra alle, uansett alder, skriver de i en pressemelding.

Nysgjerrige kan få en liten sniktitt på lokalene 29. februar klokken 17.00 eller 1. mars klokken 11.00.

Den offisielle åpningen ligger foreløpig an til å bli rundt slutten av april.

Jørgen Eriksen

Kun en av fire videre til kvartfinale

Etter begge kvinnene fra Tromsø skiklubb kapret hver sin kvartfinaleplass under sprint-prologen på Beitostølen fredag, klarte bare an av gutten fra Tromsø skiklubb å gjøre det samme.

Edvin Kristoffer Frost gikk inn til 29. plass og er dermed av de 30 herrene som starter kvartfinalene senere i ettermiddag.

William Lundberg, Erik Mathisen og Jakob Fredrik Degerstrøm Hanssen gikk inn til henholdsvis 57., 61.- og 77. plass under prologen og dermed ikke med videre.

Jørgen Eriksen

Svendsen lett videre - Pedersen akkurat videre

VIDERE: Anna Svendsen gikk lett videre til kvartfinale med 2. plass under kvinnenes prolog under NM-sprinten på Beitostølen fredag. Foto: Terje Pedersen

Under fredagens prolog til NM-sprinten under langrenns-NM på Beitostølen gikk Anna Svendsen fra Tromsø skiklubb enkelt videre på 2. plass, knappe tre sekunder bak vinner av prologen Ane Appelkvist Stenseth fra Grong.

Tone Lise Pedersen, fra Tromsø skiklubb gikk også videre som siste kvinne til kvartfinalene, på en 30. plass 76 hundredeler foran første utslåtte.

Selve NM-sprinten går av stabelen klokken 15.15 fredag ettermiddag.

Jørn Mikael Hagen

Styrker Statsforvalteren i Troms og Finnmark

Regjeringen foreslår å styrke Statsforvalteren i Troms og Finnmark med 10 millioner kroner, slik at embetet får enda bedre forutsetninger til å veilede og følge opp sine kommuner.

Det melder Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet i en pressemelding.

I tillegg skal Statsforvalterens fellestjenester flytte noen stillinger til Vadsø.

– Statsforvalteren i Troms og Finnmark har en viktig rolle i å sikre den sivile beredskapen i nord. Derfor skal en del av styrkingen gå til nye beredskapsstillinger i Finnmark, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung i pressemeldingen.

Jørn Mikael Hagen

Trafikkuhell på Stakkevollvegen

Tipsfoto

En mindre varebil og en trailer har hatt et lite sammenstøt på Stakkevollvegen fredag morgen.

Dette ifølge en iTromsø-tipser.

Trafikken flyter greit forbi, meldes det.

Jørn Mikael Hagen

Båt ødela kai – mistenker rus

Gjestehavn i Tromsø sentrum (illustrasjonsfoto). Foto: Ronald Johansen

Politiet melder på X natt til fredag at de har kontrollert en båtfører etter å ha mottatt tips fra publikum.

Ifølge tips skal mannen angivelig ha ødelagt deler av kaia da han førte båt ut fra gjestekaia i Tromsø sentrum.

Politiet mistenker at vedkommende var påvirket av rusmidler, og han var også i besittelse av narkotika.

Politiet oppretter sak.

Svein Harald Lian

Nå kan du tipse kommunen om rotter

Innbyggerne i Tromsø kommune kan nå melde observasjoner av rotter til Tromsø kommune.

«Det er observert økning i antall rotter på Nordøya. Brunrotta kan invadere hus og medføre helserisiko og betydelige materielle skader», skriver kommunen på sine nettsider.

Her gir kommunen flere råd for å holde rottebestanden nede.

Jørn Mikael Hagen, Andreas Almlid, Ronald Johansen

Vogntog uten godkjente kjettinger sakset i Røstbakken – anmeldes

Politiet rykket torsdag ettermiddag ved 13.30-tiden ut til Røstbakken etter melding om at et vogntog hadde sakset og blokkerte veien på stedet.

Det er delen av Røstbakken vendt vest der vogntoget har sakset.

Det ble raskt klart at dette var en trafikkforseelse, og politibetjent Ingmund Paulsen sier til iTromsø at sjåføren blir anmeldt.

- En 18 tonn tung trailer, uten godkjent kjetting, får naturlig nok utfordringer med å komme opp her, sier han.

Flere lovbrudd

Både vogntog og sjåfør er utenlandsk. Kjøretøyet hadde kjettinger med i bilen, men disse var ikke på hjulene. I tillegg var det færre kjettinger i kjøretøyet enn det som er pålagt å ha med seg når man ferdes på norske veier. Att på til var det feil type kjetting.

- Dette er kjetting som er godkjent i andre land, men ikke i Norge, sier Paulsen.

Foto: Ronald Johansen
Forhjulet på vogntoget. Foto: Ronald Johansen
Foto: Ronald Johansen
Dette var kjettingtypen sjåføren la på bakhjulet for å komme opp Røstbakken. Foto: Ronald Johansen
Politibetjent Ingmund Paulsen sier sjåføren blir anmeldt. Foto: Ronald Johansen
Jørn Mikael Hagen

Krever at Helse Nord styrker psykiatrien

Troms SV vedtok i fylkesårsmøte sist helg et krav om at Helse Nord må styrke psykiatrien.

«I forhandlingene til årets statsbudsjett fikk SV satt av 240 millioner i friske årlige midler til stabilisering og rekruttering i Helse Nord. Troms SV krever at en vesentlig del av dette settes av til fagfeltet psykisk helse og rus», heter det i et skriv fra årsmøtet.

Troms SV mener det er lurere å sette fagfeltet i stand til å løse de oppgavene det er satt til ved å styrke bemanningen, framfor å bruke mer penger på å kjøpe private tilbud.

Jørn Mikael Hagen

Tilbyr gratis bussjåførutdanning

NY JOBB?: Nå kan du få sponset utdanning til å bli bussjåfør. Foto: Ronald Johansen

Mangel på bussjåfører har i lengre tid gitt utfordringer for kollektivtrafikken i Tromsø. Nå går Tide og Troms fylkeskommune sammen for å dekke utdanningen til fremtidige bussjåfører.

Det bekrefter de i en felles pressemelding torsdag.

– Dette er et nytt og spennende tiltak for å sikre økt rekruttering, Kurt Bones i Troms fylkeskommune.

15 får dekket

Den nye avtalen innebærer at minst 15 kandidater får dekket kostnadene til sjåførutdanning. Både teori og praktisk undervisning er gratis og vil gjennomføres ved Tromsø trafikkskolesenter. Søknadsportalen er nå åpen, og alle søkere vil vurderes fortløpende.

Det er Tide som vil administrere ordningen og som ansetter kandidatene etter godkjent utdanning. De nyutdannede bussjåførene vil få fast jobb ved Tide sin avdeling i Tromsø, med tre års bindingstid, sier Øystein Gullaksen, regionsjef i Tide Buss.