Mange av elevene på videregående skoler ble møtt av streik fra første skoledag i høst. Troms ble spesielt hardt rammet sammenlignet med mange andre fylker. Som elevrådsleder med Elevorganisasjonen i Troms og Finnmark så Charles Falke hvordan flere av elevene mistet mange timer.

– Allerede fra første skoledag satt en god del elever i Troms uten undervisning i flere fag. Så ble det verre og verre ettersom streiken gikk. Dette førte til at elevene mistet opp til 20 prosent av noen fag, sier Falke, som også er leder i Elevorganisasjonen i Troms og Finnmark.

STREIK MED EN PRIS: Streikeviljen var stor blant lærerne i fjor høst. Det rammet spesielt elevene i Troms, mener Charles Falke. Foto: Svein H. Lian

Mistet 20 prosent undervisning

Selv mistet han bare ett fag, og det hadde ikke skriftlig eksamen. Men andre elever på skolen ble rammet hardt.

– Noen mistet 50 timer norsk. Det utgjør nesten 18 prosent av hele norskundervisningen. De gikk også glipp av 16 prosent av matteundervisningen og 11 prosent av naturfag. Og for å se tallene i sammenheng, går fraværsgrensa på 10 prosent, sier han.

– Urettferdig

Han mener det er urettferdig at elever som har mistet mye undervisning skal vurderes likt med elever i Oslo, som ikke ble rammet.

– Det er urettferdig for elever i Troms og Finnmark siden andelen lærere som ble tatt ut i streik var mye høyere i Troms og Finnmark enn i resten av landet, sier han.

Falke mener problemet er størst for de som skal opp i skriftlig eksamen i tunge fag som norsk og matematikk.

– Jeg foreslår derfor at vi ikke avholder nasjonal skriftlig eksamen i Troms og Finnmark. Jeg har ikke problemer med eksamener som er utformet lokalt. Da kan man tilpasse eksamenen til undervisningen elevene har fått, sier eleven på VG 2 på Kvaløya videregående skole.