Det nærmer seg søknadsfrist for høyere utdanning og torsdag hadde Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet laget et stort arrangement for å friste rundt 1.000 videregående-elever til å bli studenter.

De inviterte elevene kunne bruke skoledagen på over 60 ulike miniforelesninger, og 30 ulike aktiviteter fra de ulike fagmiljøene ved universitetet. På programmet sto blant annet låtskrivercamp, luktequiz, en tur på Polhavet med VR-briller og å delta i en rettssak.

Leonardo kan brukes til mye

Derek Clark er professor i samfunnsøkonomi og så ut til å treffe blink på målgruppen med sin forelesning «Hvorfor har Leonardo DiCaprio bare unge kjærester?». Forelesningssalen var nemlig helt full.

– Jeg valgte denne inngangen til forelesningen for å vise hvor mye data kan brukes til. Det er både biologiske, økonomiske og psykologiske årsaker til at DiCaprio har unge kjærester, forteller Clark.

Professoren forteller at det har vært bra med søkere til studiet ved fakultetet der han jobber.

– Vi har 60 studieplasser, hvor 57 søkere hadde studieretningen «samfunnsøkonomi med datavitenskap» som førsteprioritet. Så er det jo alltid noen som slutter, men det er ca. 45 hvert årskull som fullfører.

Prioriterer førstegangstjenesten

iTromsø møtte på kompisene Odin Edvardsen (19), Kyrre Toresen (18) og Jørgen Larssen (18) fra Senja videregående skole, som forteller at det har vært det har vært en givende dag på universitetet.

UTFORSKER UNIVERSITET: Kompisene Odin, Kyrre og Jørgen går på Senja videregående skole. Torsdag var de blant veldig mange skoleelever som var på universitetet for å se og lære om utdanningsmulighetene i Tromsø. Foto: Martin Nilsen

Kompisgjengen forteller at de skal avtjene førstegangstjeneste etter videregående, men at de har gjort seg opp noen tanker om hva de skal gjøre etter det.

– Jeg føler at jeg har fått en god oversikt over hva UiT har å tilby. Økonomistudier på UiT frister litt. Da slipper jeg å flytte så langt hjemmefra, sier Edvardsen.

– Jeg har vært på bioteknologistudiet. Det virket som et spennende studie. Det er veldig fint med en åpen dag som dette, hvor vi kan få utforske hvordan det er å studere, legger Toresen til.

Larssen sier at det er litt uvant å være i så store lokaler som på universitetet, men at dagen har vært en suksess.

– Det har vært litt vanskelig å finne fram her, men det blir man vel fort vant til. Jeg synes jusstudiet virker veldig spennende.