Kokk Anette Fjelleng Hansen i Matprat (Opplysningskontoret for egg og kjøtt), avslører hvordan du kan lage ekstra morsomme egg til påskefrokosten med åtte enkle ingredienser.

– Å bruke fargestoffer fra mat til å farge egg tar litt lengre tid enn å bruke konditorfarge. Spesielt hvis du vil ha en tydelig og kraftig farge. Derfor er det et lurt å starte med å koke og avkjøle eggene først, slik at du er sikker på å få perfekt kokte egg, uten risiko for overkoking. Du kan også blåse ut eggene, for å bruke skallet til fargerik dekor, sier hun.

Hvordan går man fram, lurer du kanskje på?

– Kok opp ønsket ingrediens sammen med vann. Kok til vannet har fått en tydelig og sterk farge. Sil fargevannet og avkjøl helt. Nå kan du legge eggene over i det fargede vannet, og la dem ligge til de har fått ønsket farge. Jo lengre de ligger i laken, desto mer farge vil de få. Fargen synes best på hvite eggeskall, forteller Hansen.

TRIKS PÅ LUR: Anette Fjellang Hansen avslører hvordan du med helt ordinære matvarer, som løk, blåbær og rødkål, kan skape vakre påskeegg. Foto: Matprat

8 ingredienser som gir nydelige farger:

Nyanser av blått, lilla og grønt

1) Blåbær: gir kraftige toner av lilla

2) Rødkål: gir en sterk blåfarge, som blir sterkere jo lengre de får ligge. For å få en skikkelig kraftig blåfarge kan du la dem ligge natten over

3) Spinat + rødkål: ved å kombinere disse kan du få en artig variant. La eggene ligge natten over i spinatblandingen, tørk dem og legg de så over i en rødkållake i et par timer, til du får en grønngul variant med masse fargespill. 4) Spinat: gir en lysegul farge med innslag av grønt, når det får ligget natten over.

FARGERIKE: Her ser man hvordan eggene blir seende ut. Foto: Matprat

Varme toner av brun, oransje og gul

5) Rødbeter: gir brune jordfarger. La eggene ligge et par timer for lys farge, og natten over for en mørkere variant. 6) Skall fra rødløk: gir en varm brunfarge. Fargen får du etter kort tid, så her kan du gjerne koke frokosteggene sammen med løkskall.

7) Skall fra gul løk: gir en varm oransje farge. Fargen får du etter kort tid, så her kan du også gjerne koke frokosteggene sammen med løkskall. 8) Gurkemeie: gir en skarp og lys gulfarge.

– Farging med løkskall er en super måte å bruke ressurser som ellers skulle gått i søpla. Hvis du skal farge med rødbeter kan du også bruke skrell når du koker laken. Det gir godt med farge. Ved farging med rødkål kan du bruke de ytterste lagene som du gjerne skreller bort før bruk. Ta vare på skall og skrell i en liten boks i kjøleskapet, hvis du har planer om å farge egg til påske. Det er heller ikke noe i veien for å bruke spinat som er vassen og ikke like fristende å spise lengre, sier Hansen.