Her er Støres nye statsråder:

 • Ap-nestleder Tonje Brenna (35) fra Ap er ny arbeids- og inkluderingsminister. Brenna har vært kunnskapsminister siden oktober 2021. Hun er også nylig utpekt til den viktige posisjonen som leder av programkomiteen i Ap.

 • Andreas Bjelland Eriksen (31) fra Ap er ny klima- og miljøminister. Han kommer fra Stavanger, men har bodd i Oslo de siste årene der han har vært statssekretær på Statsministerens kontor og for olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

 • Espen Barth Eide (59) fra Ap er ny utenriksminister. Eide var også utenriksminister i Jens Stoltenbergs regjering fra 2012 til 2013.

 • Kari Nessa Nordtun (37) fra Ap er ny kunnskapsminister. Den avtroppende Stavanger-ordføreren tapte valget med knappest mulig margin og har vært en svært populær politiker.

 • Cecilie Myrseth (39) fra Ap er ny fiskeri- og havminister. Hun har sittet på stortinget for Troms siden 2018, og tidligere vært fylkesrådsleder.

 • Karianne Tung (39) fra Ap er ny digitaliseringsminister i en nyopprettet statsrådspost i Kommunaldepartementet. Hun kommer fra Trøndelag og har vært daglig leder for organisasjonen Trondheim Tech Port.

 • Erling Sande (44) fra Sp er ny kommunal- og distriktsminister. Han er stortingsrepresentant for Sogn og fjordane, der han har ledet transportkomiteen.

Endringene skjer en drøy måned etter at Arbeiderpartiet ble valgtaper og måtte gi fra seg posisjonen som landets største parti.

Ved årsskiftet blir Karianne Tung leder for et helt nytt departement: Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Det nye departementet skal være en pådriver for å lage digitale tjenester og får med seg 130 ansatte fra dagens Kommunal- og distriktsdepartement.

Disse er nå ute av regjeringen:

 • Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

 • Fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap).

 • Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

 • Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

SELFIE: Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt tok en siste selfie med sjåfør Jørgen utenfor Utenriksdepartementet. Foto: Alf Bjarne Johnsen / VG

Avgjørelsen om å kaste Anniken Huitfeldt som utenriksminister har skapt reaksjoner.

VG har meldt at kilder mener at Ap kan legge større press på Høyre-leder Erna Solberg, som står midt i en stor habilitetssak, dersom Huitfeldt forlater regjeringen. Da det ble kjent at Huitfeldts ektemann hadde handlet aksjer uten at hun visste det, sa Støre at han fremdeles hadde tillitt til henne.

For meg fremstår det helt uforståelig, særlig på nåværende tidspunkt, har Ap-politiker og fylkesråd for finans og administrasjon i Viken, Edvin Søvik, tidligere sagt til VG.

Avgjørelsen om ikke å ta avtroppende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) inn i regjering, har også fått kritikk.

Det ble før helgen spekulert i om avtroppende Lillehammer-ordfører Ingunn Trosholmen (Ap) skulle inn i regjeringen. Hun blir ikke statsråd, men derimot statssekretær hos statsminister Jonas Gahr Støre.