Mellom 100 og 200 rein skal ha druknet i Skáiddejávri i Porsanger natt til fredag i forbindelse med høstflytting. Dyrene har trolig samlet seg på isen på vannet om natten.

– De trekker sørover på denne tiden, og dette er et stort vann. Så har de gått gjennom i løpet av natten. Noen var ennå i live og kom seg i land. Det er livsfarlig med så tynn is. Det kan skje at de samles på isen, og så går de gjennom, forteller distriktsleder Mathis Somby i Máhkarávju siida.

REINDØD: Her er noen av de døde dyrene samlet sammen. Foto: Statsforvalteren i Troms og Finnmark

Máhkarávju er det nordsamiske ordet for Magerøya i Nordkapp kommune.

Når VG snakker med ham, er han på vidda i ferd med å flytte mellom 4000 og 5000 rein fra sommerbeite ved Nordkapp og over på vinterbeite i Karasjok.

Prosessen tar flere uker.

Stort økonomisk tap

Somby var ikke selv til stede da mellom 100 og 200 rein datt gjennom isen og druknet natt til fredag.

– Det er forferdelig tragisk for oss og et veldig stort økonomisk tap. Vi vet ikke eksakt hvor mange som er omkommet, men det er mange rein det er snakk om, sier han.

Han ble ringt av reingjeter Nils Johan Kemi som kom først til stedet.

– Planen er de nærmeste dagene å dra dit og se ordentlig. Folk er preget av dette, det er helt klart. Jeg har ikke opplevd lignende noen gang.

Han legger til at både Statsforvalteren i Finnmark og Landbruksdirektoratet koblet inn for å kartlegge hvor mange dyr det er snakk om, og hvem som eier disse dyrene.

Han har ikke noe godt svar på hvorfor dyrene var ute på isen. Stort sett har det gått bra å flytte de store reinflokkene – uten store ulykker.

– Det kan ha vært rovdyr som har skremt dem ut på isen eller andre ting, men det blir bare spekulasjoner, sier Somby.

– Fælt for dyrene

Statsforvalter i Troms og Finnmark, Elisabeth Vik Aspaker, bekrefter til VG at de ble kontaktet i helgen.

– Vi har vært i kontakt med reineier og har to ansatte fra oss som reiser til Porsanger i morgen, uttalte de til VG da.

Det er en forferdelig tragedie, fortsetter hun:

– Det er et offer for reineierne, og det er fælt for dyrene. Vi kan bare forestille oss at dette har vært en pinefull død for dem.