– For tre år siden fikk jeg en kreftdiagnose og var gjennom både cellegift- og hormonbehandling. Etter det ble jeg erklært symptomfri.

Ingen klar kronprins

Svein Lien gjør det kjent at selskapet ikke har noen klar kronprins eller -prinsesse som kan overta. Derfor går det mot en ekstern ansettelse.

– Jeg må bare erkjenne at jeg har fått et tilbakefall. I den videre prosessen må jeg konsentrere meg om sykdommen. I en slik setting blir det vanskelig å lede tromsøselskapet.

Lønn i ett år

Svein Lien sier at han har lønn i ett år til. Likevel vil han – når en ny leder er på plass – trekke seg tilbake.

– Sett i forhold til kreftbehandlingen i 2013, vet jeg hva som venter.

62-åringen understreker at han ikke har noen fallskjerm som sikrer ham økonomisk etter avgangen.

Selskapets styreleder, Erik Thorsen, sier at han har akseptert Liens avgjørelse og vil starte ansettelsesprosessen så raskt som mulig.

Beklager

– Det var særdeles beklagelig å få meldingen om tilbakefallet og at Svein trekker fra stillingen, sier Thorsen.

Svein Lien kom til Biotec Pharmacon i 2010. Da hadde selskapet feilet i fase tre av en farmasøytisk satsing.

– Jeg visste den gang ikke hva jeg gikk til – om det ble videre utvikling eller en oppryddingsjobb, men jeg fikk raskt forsikringer om at prosessen kunne forbedres og fullføres.

Sårsalve

I dag er produktet – sårsalven Woulgan – på det internasjonale markedet og tar stadige nye markedsandeler.

– Omsetningsmessig har det gått rette veien – i alle år. Forskningen og produksjonen foregår lokalt av en stab som er topp kvalifisert på alle felt. Derfor blir selskapet ikke skadeskutt som følge av min retrett, understreker Lien som siste regnskapsår fikk fine tall både innen enzym- og glukanvirksomheten.

Ikke pensjonist

Svein Lien understreker at han ikke skal pensjonere seg, men likevel ikke fortsette som leder.

– Jeg skal ha en mer tilbaketrukket tilværelse med oppgaver og oppdrag jeg trives med.

– Og så skal kona og jeg på seiltur. Vi har i mange år hatt en båt som sommerhytte. Etter å ha kjøpt en ny – en større utgave – blir det fjernere himmelstrøk på oss fra neste vår. Det ser jeg fram til, sier 62-åringen som beholder sin rundt 1 prosent eierandel i selskapet.