– Vi har ikke noen konkret statistikk på ulike strekninger i Tromsø-området, men jeg har jo en viss følelse av hvor vi tar flest – og det har med befolkningsgrunnlag og trafikkmengde å gjøre, forteller distriktssjef for Utrykningspolitiet, Geir Marthinsen.

I Tromsø er det særlig E8 og fylkesvei 862 på Kvaløya som utmerker seg.

– Men det er spesielt på E8, inn og ut av Tromsø, at det avsløres flest hastighetsovertredelser, men det er relativt mange på veien inn mot Eidkjosen også, legger Marthinsen til.

Majoriteten kjører pent

Ifølge UP-sjefen prioriterer politiet hovedveinettet, så det at flest blir tatt der er som forventet. Han er likevel klar på at hastighetsovertredelser avsløres på småveiene også.

– Nesten overalt hvor vi er, kommer det folk i for høy hastighet, sier han.

Marthinsen er imidlertid rask med å presisere at de aller fleste kjører ansvarsfullt, tar hensyn og forholder seg til trafikkbestemmelsene.

– Jeg vil ikke svartmale situasjonen. Som i samfunnet for øvrig, er de fleste gode borgere – også på veien, konstaterer han.

Tar flere rusførere

Det er ennå ei uke til UP har halvårstallene klare. Marthinsen kan med andre ord ikke si noe konkret om hvor mange som har mistet førerkortet, er bøtelagt eller er tatt for ruskjøring så langt i år. Han er imidlertid klar på at tendensen er at stadig færre bøtelegges for hastighetsovertredelser, mens antallet ruskjørere som avsløres har økt.

– Vi har litt nedgang i år sammenlignet med i fjor når det gjelder fartsrelaterte avsløringer, men vi har tatt langt flere ruskjørere. Bruker vi mye tid på en ting, vil det gå utover andre ting, sier UP-sjefen, og viser til at UP de siste årene har satset sterkt på å avsløre nettopp ruskjøring.

I fjor avslørte UP over 50 prosent flere ruskjørere enn i 2013. Hele 1.637 bilister ble tatt. Likevel er det bare toppen av isberget, da tall fra Folkehelseinstituttet anslår at det kjøres 140.000 kjøreturer i ruspåvirket tilstand hver dag i Norge.