De siste dagene har det vært lavtrykk i området, og regn kombinert med høye temperaturer har ført til store sprekker og elver med mye vannføring på vei opp på isplatået på 1.300 meters høyde.

– Vi fikk litt høy puls da vi leste hvor tøff de første dagene hadde vært for gruppen som går foran oss. Et skikkelig blodslit med store utfordringer, hadde de.

– Men nå har det roet seg litt, ikke minst etter at været bedret seg. I tillegg har vi sett noen ferske bilder som tyder på at dette skal gå bra, sier Mona Mathisen på telefon fra basen i Tasiilaq på østsiden av Grønland.

Nattarbeid

Men det blir ikke helt som planlagt, grunnet mildvær med 10-15 varmegrader i solsteiken på dagtid:

– Det milde været gjør at vi må gå på natten når det er litt kaldere, og sove på dagen, rapporterer Ann Sissel Jenssen.

– Det skal gå greit, og bør ikke by på problemer. Men vi får noen ekstra utfordringer, og må belage oss på noen omveier, sier Mona Mathisen.

Vakker natur

Om været ikke har vært på topp denne uken, er naturen og omgivelsene idylliske på Grønland.

Derfor ser jentene frem til å legge bak seg slitet opp på breen de neste dagene. Da vil de etter hvert kunne nyte friheten på sin fire uker lange ferd mot Austmannadalen på Grønlands vestside.

– Det er utrolig vakkert her borte. Vi ligger på breddegrad med høyde mellom Bodø og Trondheim, og lyset er fantastisk, forteller Tromsø-kvinnene foran sitt livs utfordring.

SISTE FORBEREDELSER: Vel fremme på Grønland er Mona Mathisen (t.v.) og Ann Sissel Jenssen i gang med de siste forberedelsene. I dag blir de fraktet med båt inn til startstedet innerst i Johan Petersen-fjorden, og deretter starter alvoret med å forsere elveløp og bresprekker opp til isplatået. Foto: Privat