John-Erling Holmenes Fredriksen og Torkel Riise Svenson har hatt hver sin kameraenhet i produksjonen av det som kalles Norges første bilfilm. Totalt var det tre kameraenheter på filmen, og de to Tromsø-fotografene hadde for det meste ansvar for filming av stuntscenene som hadde sin selvsagte plass i den actionfylt bilfilmen.

Filmen ”Børning” tar for seg et kappløp fra Oslo til Nordkapp, og er i følge Filmweb filmen om tidenes bilrace. Holmenes Fredriksen sin jobb var for det meste å filme de mest fartsfylte stuntscenene, og på telefon fra Bucurest, forteller han om en jobb utenom det vanlige:

– Det var ganske spektakulært, og ganske krevende, når du har et team på over 20 biler, i tillegg til skuespillere og crew.

Filmfotografen fremhever at det er mye logistikk som skal planlegges, og at det ikke er problemfritt å reise rundt i et filmteam hvor biler spiller hovedrollen:

– Hovedbilen i filmen er en amerikansk veteranbil, og den har nok vært innom de fleste bilverksted langs norskekysten, ler Holmenes Fredriksen.

Kjente navn

Kollega Riise Svenson forteller at han aldri har vært særlig interessert i bil, men at interessen etterhvert kom snikende.

– Vår jobb var jo å samle inn materiale til actionssekvensene, så det var jo en skikkelig guttete, herlig opplevelse. Og jeg må innrømme at bilinteressen kom snikende etter å ha levd med bilentusiaster hver dag i to måneder, sier han.

I tillegg til den nevnte amerikanske veteranbilen, står en rekke kjente navn på rollelista til filmen. Sven Nordin, Anders Baasmo Christiansen og Otto Jespersen er bare noen av skuespillerne som har roller i filmen.

– Det er stjernelag med noen av de dyktigste folkene her til lands, og det gjør jobben mye enklere, sier Holmenes Fredriksen.

Filmet i 326 km/t

De to fotografene er begge klare på at det er en unik produksjon de har tatt del i, og sier at det har vært krevende, både teknisk og kreativt, noe de begge har satt pris på.

– Det gir jo en følelse av å være med på noe unikt i norsk sammenheng, sier Riise Svenson.

Kollega Holmenes Fredriksen trekker også frem en fartsfylt opplevelse som et godt minne fra produksjonen:

– Å sitte å filme i en bil som kjører i 326 km/t, var nok noe av det gøyeste jeg har gjort.