Byrådspolitikerne, skytterne, de øvrige brukerne og politiet var i dag samlet på rådhuset for å diskutere hvordan skytingen på banene i Tromsdalen best kan forenes med andre friluftsaktiviteter.

Foranledningen var den opphetede debatten som har rast rundt stengningen av turveien i skytesesongen - et pålegg politiet ga skytterne etter å ha gjort en inspeksjon ved banene.

Vil sikre gode runtiner

- Så lenge man har sikre rutiner for å stenge veien når skyting pågår, kan vi gå med på en mindre inngripende stenging av veien. Forutsetningen for dette er at man etalblerer gode rutiner, slik at vi kan være trygge på at folk ikke uforvarende kommer inn på området mens det skytes, sier etterforskningsleder ved politiet i Tromsø Morten Pettersen.

Forutsatt at folk som ferdes i området  ikke tar seg forbi bommen mens det skytes, mener Pettersen at sikkerheten er godt nok ivaretatt.

-  For oss handler det om å finne løsninger - uten at det går på bekostning av sikkerheten. Vi forutsetter at de som ferdes i dalen respekterer at området er avstengt i det tidsrommet det skytes, sier Pettersen.

Planlegger skyting

Knut Arild Kaspersen som representerer jeger- og fiskerforeningen - brukere av leirduebanen - er fleksible når det gjelder stenging av bommen. Det er ikke noe som i stor grad vil påvirke deres aktivitet

- Når vi skyter skjer det ikke spontant - vi har terminlister og detajplanlegger vår aktivitet. Men vi må diskutere nærmere hvordan vi skal løse dette, sier han.

- Ingen er mer opptatt av sikkerheten enn skytterne - oppdager vi folk inne i området mens det skytes, stanser vi umiddelbart og ber dem forlate sonen, legger Kaspersen til.

Han sier mange skyttere opplever det som ubehagelig at deres aktivitet fører med seg så mange konflikter, og at skytterne er villige til å strekke ut en hånd for å dempe konfliktnivået.

- Vi kan imidlertid ikke sette ut vakter og eller ha vakthold ved bommen, vi forutsetter at det blir respektert at bommen er nede når det pågår skyting, sier Kaspersen.

Bekymret

Bydelsrådet i Tromsdalen har vært blant de argeste motstanderne av skyteaktivitetene i området. De ønsker alle tiltak som begrenser aktiviteten velkommen, men setter spørsmålstegn ved sikkerheten.

- Veien brukes av alt fra barn til turister som overhodet ikke er kjent i området. Det kan komme folk gående fra alle retninger, og selv med bommen nede kan man ikke være 100 prosent sikker på at ingen forviller seg inn der, sier Helmut Halvard Krane i bydelsrådet.

Politiet kan sanksjonerer dersom noen med hensikt tar seg inn på området og hindrer lovlig aktivitet - men ikke dersom det skjer ved et uhell.

- Det er straffbart å ta seg inn mens skyting pågår, og politiet kan nedlegge permanent ferdselsforbud eller gi enkeltpersoner forbud mot å ferdes der. Men det er ikke ulovlig å utsette seg selv for fare, og det er lite vi kan gjøre hvis noen klyver under bommen uten å ha oppfattet at det skytes, sier han.