Avdelingen er landets første, og i løpet av neste år skal de andre helseregionene følge etter. Helse – og omsorgsminister Bent Høie (H) åpnet den diagnostiske enheten tirsdag.

Senteret er et pilotprosjekt som det foreløpig er satt av to millioner kroner til. Hensikten med senteret, som er en del av den medisinske poliklinikken på UNN, er at pasienter skal få en raskere og bedre oppfølging i diagnostiseringen av sykdommer.

– Mellom stolene

– Poenget er at pasienter som har symptomer på alvorlig sykdom, der symptomene er for uklare til å peke mot en bestemt diagnose eller et bestemt organ, fort detter mellom stolene. Vi skal prøve nå å snu opp ned på det, sier overlege Mats Olsen, som er ansvarlig for diagnostisk enhet.

Tilbudet på UNN, som Helse Nord har fått i oppdrag fra Helse – og omsorgsdepartementet å opprette, skal etter hvert gjelde hele Nord-Norge, etter en innledende periode med pasienter fra UNNs nedslagsfelt. Helseminister Høie ser fram til at tilbudet blir landsdekkende.

– Dette er veldig viktig for pasientene, for det vil hjelpe dem til å unngå å bli kasteballer i helsevesenet når det er mistanke om alvorlig sykdom, sier han.

Høie var i løpet av dagen innom på besøk hos kreftsyke Ingrid Bergslid Salvesen (60), som har hatt beinmargskreft siden 2009.

Ser behovet

– Vi snakket litt om hvordan det oppleves å være pasient her på sykehuset, både min situasjon som pasient og litt om hvordan jeg opplever sykehuset generelt. Og om hvor mye negativt som skrives i pressen om norsk helsevesen. Det er jo rene skremselspropagandaen, sier hun.

Salvesen har selv vært innom mange avdelinger på UNN og har gode erfaringer fra det, men ser behovet for den nye diagnostiske enheten ut fra at mange får problemer med manglende koordinering i oppfølgingen.

– Jeg ser at det er mange som sliter med dette. Hvis de ikke får rask oppfølging for kreft og alt går på skinner, kan jeg levende forestille meg at det må være fryktelig og at det er noe vi må ta tak i. Da er det veldig bra hvis man lager til et system som gjør at ingen faller utenfor eller må vente unødvendig, sier hun.

BESØK AV MINISTEREN: Helse – og omsorgsminister Bent Høie (H) tok turen til UNN i forbindelse med åpningen av diagnostisk enhet. Her flankert av blant andre ordfører Jens Johan Hjort (fra venstre), sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen og ansvarlig for enheten, overlege Mats Olsen. Foto: Ronald Johansen
ÅPNET SENTERET: Helse – og omsorgsminister Bent Høie (H) sto for den offisielle åpningen av diagnostisk enhet på UNNs medisinske poliklinikk. Foto: Ronald Johansen