Snart kan det første resultatet av nye Driv oppleves når Kafé Rød åpner på hjørnet av Mackkvartalet. Kafénavnet, som i utgangspunktet skulle være en arbeidstittel, kan fort vise seg å bli permanent.

Beholdt veggene

– Kafé Rød-navnet kan forte ende som det endelige navnet, der forundrer meg ikke. De frivillige skal imidlertid få lov til å ta den endelige beslutningen. Etter syv år som daglig leder har jeg erfart at når ting sies ofte nok, så blir det sånn, sier Esben Hoås Rygg, daglig leder på Driv.

Kafénavnet er ikke tilfeldig valgt. Det gir historiske assosiasjoner til da UiT hadde kallenavnet «Det røde universitet» på grunn av den politiske aktiviteten på 70-tallet. Rød har også en annen historisk betydning.

– Vi har beholdt veggene med de røde veggflisene fra gamle Mack bryggeri. Dessuten kan man fortsett se hullene i taket etter hvor øltankene var, før Mack flyttet til Balsfjord.

Heis og uteservering

Arbeidet med å få på plass stoler, sofaer, bord og annet inventar er i full gang. Barkrakkene fra gamle Driv er allerede på plass, langs disken med utsikt til Peder Hansens gate og Storgata. Kafeen får 120 sitteplasser, mens det under konserter vil være plass for nærmere 300.

– Vi har fått tak i rørstoler fra Senja som skal pusses opp og males. De minner om klasseromsstoler, og er ufattelig gode å sitte på. Scenen på Kafé Rød er så stor at den har plass til et helt kor, og når scenen ikke er i bruk blir den en del av kaféarealet.

Kafeen som får inngang fra Storgata er utstyrt med egen heis for blant annet rullestolbrukere. I tilknytning til kafeen er det bygget en stor uteservering mot Storgata, som Driv håper også skal kunne fungere som røykeareal, dersom helsemyndighetene tillater det.

I går ventet Hoås Rygg på tankbilen med øl som skulle fylle opp tankene for å gi skummende, nybrygget Mack-øl til øltørste studenter. Og det er ingen tvil om hvilke ølprodukter de skal selge.

Plass til flere

– Vi har Arctic på tapp og Haakon, Bayer, Nordlys og 1877 på fat. Vi kommer til å ha åpningstid fra klokken 11 fordi vi ønsker å være et lunsjsted både for studentene og byen for øvrig. Kafé vil bli en annen type kafé enn den gamle på Driv. Med en stor scene blir det rom for andre aktiviteter.

Onsdag skal alt være på plass i første trinn på det som skal blir studentenes nye storstue i Tromsø. I månedsskiftet mars/april skal storscenen stå klar, for å ta imot Sivert Høyem som første artist. På gamle Driv var det bare plass til 550 publikummere, mens den nye vil ha plass til minst 800. Kafé Rød får sitt motstykke i Kafé Hvit, som blir litt mindre og åpner samtidig med storscenen.

– Vi jobber for å lage ei storslått åpning når alt er ferdig. Sivert er først ut. Så skal Violet Road spille. De har allerede solgt ut en konsert og det er satt opp ekstrakonsert. Deretter skal Kråkesølv og Kvelertak ha konserter.

FLYTTER INN: Esben Hoås Rygg. Foto: Ronald Johansen