Rettssaken mot 68-åringen fra Tromsø startet mandag. Han står i Nord-Troms tingrett tiltalt for gjentatte overgrep mot grandniesen sin over en periode på seks år, samt for uforsvarlig oppbevaring av våpen og ammunisjon.

I politiavhør har jenta forklart at overgrepene skal ha skjedd under familiebesøk i Tromsø. Hun skal ofte ha besøkt grandonkelen for å kose med katten hans. Ifølge fant overgrepene i hovedsak sted hjemme hos mannen.

68-åringen nekter straffskyld for overgrepene.

– Vi har hatt et godt forhold, jeg og jenta. Det er for meg ubegripelig hvor dette har kommet fra.

Slik innledet mannen forklaringen mandag ettermiddag.

– Herjet med barna

Han bekreftet at jenta og en slektning av henne ofte var på besøk, og at han brukte å herje med dem på soverommet sitt.

– De brukte å komme stormende når jeg sov middag. Da var det bare å stå opp og hive seg rundt. Vi raste til svetten rant, og ofte ble broren min, som jeg bodde med da, så forbannet at han jagde oss ned i stua, fortalte mannen.

På spørsmål om hvordan han lekte med barna, svarte han at han herjet med dem på vanlig måte.

Iifølge 68-åringen lekte barna alltid med klærne på.

– Skjedde det noe i de situasjonene som kan ha blitt misforstått, spurte aktor Tor Børge Nordmo.

– Nei. Jeg foretok meg aldri noe seksuelt. Det vil jeg nekte blått for, svarte mannen.

Mistenker vinningsmotiv

Han mener anklagene mot ham dreier seg om potensialet for erstatning.

– Dette handler kanskje om egen vinning. Hun er så gammel nå at hun skjønner betydningen av penger. Å få 150.000-200.000 kroner i erstatning er jo kjempegreit, sa mannen.

Ifølge aktor Tor Børge Nordmo vil en annen slektning av mannen føres som vitne tirsdag. Vedkommende har i forbindelse med etterforskningen av overgrepssaken uttalt til politiet at den tiltalte 68-åringen har utvist lignende, seksualisert atferd tidligere.

Dette benektet mannen at skal ha skjedd.

Betalte for tjenester

Den fornærmede jenta har fortalt at hun ved flere anledninger skal ha fått penger og gaver hos 68-åringen. Hun opplevde dette som motytelser for seksuell kontakt.

– Det stemmer ikke. Jeg ga henne bursdags- og julegaver, og en gang ga jeg henne 1.500 kroner da hun skulle reise til England på ferie. Ellers var det 10- og 20-kroninger for hjelp med oppvasken og andre gjøremål.

Mannen, som jobber som fisker, forteller at han også brukte å ta med jenta på havet, og at de da fisket på ungdomskvota.

– Da brukte hun å få betalt i fiskens verdi. Jeg har hele tiden forsøkt så langt det lar seg gjøre å behandle barna i familien likt når det gjelder gaver og penger, sa han.