iTromsø omtalte saken om Karls Fisk & Skalldyr som mente de ble forsøkt svindlet av et svenskregistrert selskap som driver med domeneregistrering. Noen måneder senere hevdet Karls Fisk & Skalldyr at bedriften ble straffet med porno fordi de hadde gått ut til pressen og advart mot det de opplever som svindelforsøk.

Nå har igjen Karls Fisk & Skalldyr opplevd å få krav om betaling på kroner 18. 893 kroner fra Bedriftsbladet for et produkt de ikke har bestilt.

– Jeg har ikke mye å si om fremgangsmåten til disse bedriftene, for det er så lite man kan gjøre med det uansett. Jeg vil derimot oppfordre bedrifter til å være på vakt for slike fakturaer, forklarer Karl Albert Hansen, daglig leder for Karls Fisk & Skalldyr.

Ingen avtale

Hansen sier at det er om sommeren slike henvendelser ofte kommer.

– Denne fakturaen har kommet da jeg var på ferie. Det er denne tiden av året svindlerne er mer aktive fordi det er større sannsynlighet for at en slik faktura går gjennom, mener Hansen.

Det er Hansen selv som administrerer regningene som kommer inn og han forklarer at de har kontroll.

– Vi oppdaget fakturaen og jeg visste med en gang at vi ikke har noen avtale med dem. Samtidig reagerte jeg på at regningen ikke hadde registrert MVA. Nå har vi sendt kopi av fakturaen til Trygg Handel for at de skal se nærmere på den, forklarer han.

– En kjenning

Trygg Handel har mottatt henvendelsen fra Karls Fisk & Skalldyr og har allerede svartelistet selskapet Bedriftsbladet.

– Dette er en kjenning som går igjen hos oss. Slike bedrifter ringer rundt til norske bedrifter og påstår at den aktuelle bedriften allerede er kunde hos dem. Svindelmetoden er den samme som for de aller fleste andre svenske annonse-svindlerne. De ringer deg opp, ber deg å signere et skjema per faks eller svare ”ok” på en e-post for å avslutte et engasjement som de hevder bedriften har vært med på tidligere, men i realiteten vil signering innebære en bestilling av annonser på opp til 100.000 kroner på verdiløse nettsider, forklarer Øyvind Waardal, supportansvarlig for Trygg Handel.

Likevel mistenker Waardal at fakturaen Karls Fisk og Skalldyr ikke er sendt fra Bedriftsbladet.no, men er noe han mener er en annen svindelaktør som har valgt å kopiere et svindelprodukt for å tjene penger, samtidig som de saboterer for andre svindlere.

– Karls Fisk og Skalldyr AS ble ikke kontaktet i forkant av fakturaen. Denne ble sendt ut uten at ”offeret” har fått noen telefon eller kontrakt de skal signere i forkant av en faktura, forklarer Waardal.

Advarer

Fakturaen som Karls Fisk og Skalldyr mottok står det at avsenderen er Europa Upplysningen og denne bedriften har registrert adresse i Tallinn, Estland.

På Trygg Handel sin hjemmeside hevder de at Europa Upplysning OÜ kopierer svindelprodukter som allerede finnes på deres svarteliste, deriblant Bedriftsbladet.

Senest den 26.06.2014 advarte Trygg Handel mot det de betrakter som falske fakturaer fra Grønnbedrift som ble sendt ut av det samme firmaet.

I denne advarselen skrev Trygg Handel:

– ”Vi advarer på det sterkeste mot disse utsendelsene og vi utelukker ikke at det snart vil komme flere falske fakturaer fra Europa Upplysningen men at de igjen skifter ”produkt” på fakturaen.

– Vi hadde dessverre rett i vår spekulering da de nå fakturerer for produkt nr. 5 – Bedriftsbladet, sier Waardal.

– Avbryter fakturaen

iTromsø har prøvd å komme i kontakt med Bedriftsbladet via e-post og telefon uten hell. Også Europa Upplysning OÜ har ikke svart på henvendelsen på e-post fra iTromsø.

Derimot har firmaet som sendte ”faktura” til Karl Albert Hansen, Europa Upplysning, sendt svar til Hansen.

- ”Hei. Mener du at det var noe galt, så vi åpenbart avbryter fakturn umiddelbart! Med vennlig hilsen, Bedrifts Bladet”, skriver de i mailen til Hansen.