Dagens bilde er hentet fra Bladet Tromsø 8. spril 1987 da selfangstskuta «Harmoni» kom til havn etter at fangstsesongen i Vestisen var over.

Skuta hadde nettopp klappet til kai da «Tromsø»s journalist Holger R. Raste var på besøk og mannskapet var i ferd med å losse av de 4.500 dyrene de hadde fanget i Vestisen.

– Vi er tilfreds, de vanskelige vær- og isforholdene tatt i betraktning. Men skuta fikk stygg medfart, isen i dette området er hard, og omtrent hele Vestisen lå som ei eneste iskake, fortalte skipper Kyrre Jakobsen mens han vaktsomt fulgte med på lossingen.

Lindberg

Med på turen var den frivillige selfangstinspektøren og journalisten Odd F. Lindberg. Det var han som i 1988 avla sin rapport om ulovlige forhold i norsk selfangst, i stor grad basert på sine funn fra sin tur med «Harmoni».

Det var imidlertid lite som tydet på at en slik sak skulle oppstå denne travle tirsdagen.

– Han Kyrre må være blant våre siste vikinger, sa Lindberg til journalisten, basert på skipperens 15-timers vakter i tønna.

Og mens tromsøværingene handlet kobbesveiver, la Lindberg til:

– [Jeg har fått] et utrolig materiale med rundt 4.000 fotos, som jeg nå skal begynne å arbeide med.

Resten av saken er temmelig kjent. I juli 1988 ble Lindbergs rapport gjengitt i sin helhet i Bladet Tromsø, til tross for at Fiskeridepartementet hadde hemmeligstemplet den.

Ikke populært

Det var ikke særlig populært. Bladet Tromsø ble saksøkt av selfangerne og dømt til å betale erstatning i både ting- og lagretten. Den ble også anket til Høyesterett hvor den ble avvist og ville således ha vært rettskraftig hadde det ikke vært for at menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg opphevet dommen i mai 1999.

Det medførte at norske medier fikk en utvidet adgang til å offentliggjøre offentlige dokument til tross for belastningen for enkeltmennesker.

Også Lindberg ble saksøkt og dømt til å betale 390.000 kroner til 19 selfangere. Etter dette flyttet Lindberg til Sverige hvor det ble laget en dokumentar om ham. Da TV 2s Dokument2 viste dokumentaren ble også de saksøkt.

Til tross for at selfangerne hadde fått medhold i at bildene av enkeltpersoner som fanget sel var injurierende, argumenterte Dokument2s redaktør Gerhard Helskog for at det var i allmenhetens interesse å vite hva som skjedde på fangstområdene. Dokument2 ble frikjent. Lindbergs gjeld til selfangerne ble i 2008 hevet til akkompagnement av høylytte protester fra selfangernes advokat Per Danielsen.

Men tilbake til Tromsø våren 1987. Mens Odd F. Lindberg dro hjem for å bearbeide materialet han hadde samlet under turen, ventet mannskapet på «Harmoni» bare på å sette kursen mot Østisen.