Utbygger av verftstomta ved Tromsøbrua la fram sine siste plantegninger for området i forrige uke. Den planlagte utbyggingen er på om lag 400 nye boliger på verftstomta, og det totale byggearealet er økt til 38.000 kvadratmeter i det nye forslaget. Dette får forfatter og by-entusiast Hallvard Birkeland til å reagere. Birkeland synes det er for stille rundt hva som burde skje med denne tomta. Derfor utfordrer han nå Tromsøs befolkning til å si hva de mener om hvordan tomta burde forvaltes.

– Tromsøs befolkning må si hvordan de ønsker området skal brukes og vi må få til en debatt. Jeg savner engasjement. Det er helt stille og det skjønner jeg ikke. Hvorfor er det ingen som reiser debatten om hvordan vi som innbyggere vil ha området? Hva mener kulturlivets folk? Og hvor er politikerne, spør Birkeland.

– Det er et paradoks

Birkeland mener det er merkelig at ikke byens befolkning er blitt spurt om hva som ønskes på tomta.

– I min mening er det rart at Tromsøs befolkning ikke er blitt spurt om hva som skal skje med tomta, og at kun eieren skal få bestemme hva som skjer med dette området, sier han.

For han fremstår stillheten i saken som et paradoks.

– Det er et paradoks at ikke flere legger opp til debatt rundt dette, når jeg vet at mange synes dette er et fantastisk område.

Ønsker bypark på tomta

I følge by-entusiasten er det ikke en stor boligutbygging Tromsø sentrum behøver.

– Det er viktig å tenke på hva Tromsø sentrum trenger. Det vi trenger er en stor bypark og ikke at det skal være en haug med boliger på området. Dette er avgjørende for å bevare områdets historie og ikke minst for sentrum som holder på å dø.

Dermed mener han tomta burde vært kjøpt av Tromsø kommune slik at den kan brukes til å lage et rekreasjonsområde med aktiviteter for voksne og barn. Her med kunst og kultur i sentrum.

– Utrolig trist

Området er også av betydning for byens historie. Tromsø skipsverft har holdt hus på tomta siden 1850 og utgjør en stor del av Tromsøs industrihistorie.

– Hele industrihistorien til Tromsøs skipsverft ødelegges med dagens planer. Verftet er en stor del av byens historie og det må stå noe igjen etter det. Det kan ikke bare slettes med jorda. At det bare skal forsvinne er utrolig trist, sier Birkeland.

Og legger til at det må være mulig å finne andre områder for boligutbyggelse.

Vil snu prosessen

Birkeland håper en offentlig debatt kan snu prosessen.

– Det er ennå ikke 100 prosent vedtatt at utbyggingen skal skje og det må gå ant å snu en slik prosess. Det kommer ikke til å bli frigitt andre arealer på denne størrelsen på mange år, sier han.

Han tror også at dersom Tromsøværingene kommer med sine meninger, vil disse være annerledes enn det som ligger i dagens planer for området.

– Hvis folk fikk ønske selv hva som skulle være der ville det nok vært noe helt annet enn det som er planlagt.

Vervet AS har planer om å bygge på den gamle skipsverftstomta. Foto: AT Plan & arkitektur