Totalrenovering har i en lengre korrespondanse med Tromsø kommune forsøkt å få dispensasjon fra kravet om heis, når de bygger 16 leiligheter i Skippergata 17 a, b og c.

Den gamle bygården og den tilhørende verkstedbygningen skal gjøres om til små leiligheter. Bakgården skal også bygges ut for å utnytte arealet. Leilighetene er på cirka 30 kvadratmeter, og er beregnet for studenter og førstegangskjøpere.

Svekker økonomien

– Det vil koste 2, 5 millioner kroner å etablere heis i verkstedbygget. Det er en merkostnad på 300.000 kroner per leilighet, og den er det til syvende og sist kjøperne som må ta, sier prosjektleder i Totalrenovering, Ole Vidar Furnes.

Furnes forklarer i et brev til byggesaksavdelingen i Tromsø kommune hvorfor det er vanskelig å etablere heis i bygget. Det største hinderet er kostnaden på 2,5 millioner kroner, som langt på vei overstiger verdien på leilighetene.

– I tillegg vil heishuset ta så stor plass, at vi er nødt til å fjerne to leiligheter i prosjektet. Det svekker økonomien ytterligere, sier han.

Nye krav

Krav om heis er i henhold til gjeldende tekniske forskrifter, som enhver utbygger må forholde seg til. Men siden bygningen er svært gammel og har åtte nivåer, mener Totalrenovering at det vil bli vanskelig å imøtekomme kravet.

– Hadde dette vært et nybygg, ville det ikke vært noe problem å sette inn en heis. Vi kjenner regelverket og vet hvilke krav som gjelder. Det er nettopp derfor vi har søkt om dispensasjon i denne saken, sier Furnes.

Vil ikke leie ut

Tromsø kommune har i et svarbrev bedt Totalrenovering vurdere muligheten for å leie ut leilighetene til studenter, ettersom kravet om heis da kan fravikes.

– Det er ikke aktuelt for oss. Vi driver med renovering og salg, ikke utleie. I hvert fall ikke over en periode på 20 år, slik kommunen foreslår, sier Furnes.

Han har derfor svart byggesaksavdelingen at leilighetene heller kan øremerkes studenter når de legges ut for salg. Furnes ser ikke helt den store forskjellen mellom å selge og leie ut, ettersom beboerne vil være de samme.

– Dette er et populært strøk blant studenter og det er den kjøpergruppen prosjektet er rettet mot, sier han.

Får ikke svar

Totalrenovering mener byggesaksavdelingen har brukt lang tid på saksbehandlingen, og ber i et nytt brev om at byråden får vurdere saken, siden det virker vanskelig å treffe en beslutning.

– Vi håper vi kan få innvilget dispensasjon og komme i gang etter ferien, sier Furnes.

Han tror ikke prosjektet er mulig å realisere dersom kravet om heis skal gjelde.

– Da vil det ikke være økonomi i prosjektet, slår Furnes fast.

Ole Vidar Furnes i Totalrenovering forteller at de straks er ferdig å renovere Skippergata 14 — også kjent som Dahl-gården. Fra før har de renovert nummer 21 og 19. Og nå står nummer 17 for tur. Foto: Ronald Johansen