Matprisene falt 0,8 prosent prosent fra juli til august, ifølge tall fra SSB.

De er nå 9,3 prosent høyere enn for ett år siden.

– Matvareprisene er fortsatt den største bidragsyteren til at den samlede prisveksten er så høy som den er, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Matvaregruppene som har steget mest i pris siden i fjor er frukt, grønnsaker, brød og kjøtt.

August er vanligvis den måneden i året, sammen med desember, der matprisene har svakest prisutvikling.

Snittet fra de siste 20 årene, 2023 ekskludert, viser at matprisene pleier å falle 1,1 prosent i august.

I perioden mars til juni økte matprisene betydelig. Det var et avvik fra normalen.

Den unormale utviklingen gjorde at Kristiansen i SSB varslet en mulig «prisvekstrekyl» i august. For hvis dagligvarekjedene har lagt om strategi, fra å øke prisene aller mest i februar og juli, til å smøre det jevnt utover året, ville det betydd et kraftig hopp i tolvmånedersveksten i august, påpekte han.

Men slik ble det ikke – matprisene falt som vanlig – og tolvmånedersveksten er nå bare litt høyere enn forrige måned.

– Litt overraskende

Også i andre deler av verdikjeden for mat har et avtagende prispress, ifølge SSB-statistikk.

Produsentprisindeksen for næringsmiddelindustrien, det vil si prisutviklingen blant leverandører som Nortura, Tine og Gilde, falt 0,7 prosent i august. Det er første gang på ett år at denne indeksen har vist negativ vekst.

– Det er litt overraskende, sier dagligvareekspert Ivar Pettersen i Alo Analyse.

Ivar Pettersen jobbet i en årrekke i matforskningsinstituttet Nibio. Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

Han påpeker at det vanligvis er butikkjedene som er grunnen til at prisveksten på mat er så forskjellig i juli og august.

– Dette viser at underliggende er det helt klart en nedgang blant inflasjonsdriverne. Det har vært lave priser på korn i internasjonale markeder. Og også energiprisene har hatt negativ prisutvikling i mange måneder. Den generelle inflasjonen er fallende, som har påvirket industrien.

Pettersen har tidligere påpekt at leverandørleddet og butikkleddet har vært ute av takt når det gjelder prisøkninger. Butikkene har basert på SSB-statistikk sett ut til ikke å ha tatt ut alle prisøkninger. Nå er situasjonen mer normalisert, sier bransjeveteranen.

– Jeg tror det normaliserer seg fremover og at vi neppe får mye negativ prisvekst i verdikjeden for mat i månedene som kommer.