Sykepleierforbundets begrunnelse for å kåre tromsøkvinne Katrine Vinje Kleiven til årets sykepleier, er hennes uvanlige engasjement der hun selv syr hetter eller luer som brukes under operasjoner. Det hele startet under koronapandemien.

«I starten av koronapandemien gikk sykehuset raskt tom for operasjonshetter. Da satt operasjonsavdelingen igjen med noen store dusjhettelignende luer som var altfor store for små barnehoder, og de var ikke særlig gunstig for voksne heller. Årets sykepleier fikk en idé og begynte å sy, sy operasjonsluer til både store og små», skriver sykepleierforbundet i sin begrunnelse.

ÅRETS SYKEPLEIER: Katrine Vinje Kleiven fikk et kunstverk av tromsøkunster Siw Utheim. Foto: Norsk Sykepleierforbund Troms og Finnmark

Det er spesielt reaksjonene til barna som skal opereres som har fått Kleiven til å fortsette prosjektet sitt.

«Hun glemmer selv aldri uttrykket da en gutt ble trillet inn på operasjonsstuen. Han hadde fått en lue med motiv av sjørøvere med hodeskalle. Han var så stolt – og hun kunne se at all angst var borte. Det var da hun tenkte: «Skal det så lite til for å fjerne redsel og angst?», skriver Sykepleierforbundet.

Ifølge sykepleierforbundet har luene stor betydning for barna som møter opp og at det bidrar til å dempe frykt og angst. Kleven lar barna få ønske seg sine favorittmotiver og de får også beholde den spesialsydde luen etter operasjonen.

«Hun bruker mye av sin fritid til dette arbeidet. Hun sier selv at hun er stoffavhengig og hun har sydd godt over 500 operasjonsluer og brukt ganske mange kroner fra egen lomme», skriver Sykepleierforbundet.

Katrine Vinje Kleiven jobber som spesialsykepleier på operasjonsavdelingen, nærmere bestemt på operasjonsstue 12 på UNN Tromsø.