VG: Det er snakk om øvingsaktivitet, opplyser Moen.

– Dette er en varslet og ventet aktivitet. I så henseende har vi posisjonert våre kapasiteter for å monitorere denne aktiviteten.

P-3C Orion-flyet fra Luftforsvaret fulgte fartøyene.

P-3C Orion avbildet ved en annen anledning. Foto: Thorbjørn Kjosvold, Forsvaret

– Det er helt normalt at vi monitorerer russisk aktivitet, inkludert øvingsaktvitiet – på lik linje som russisk militære monitorerer vår aktivitet, sier Moen.

Det er Forsvaret som melder om observasjonen på egne nettsider.

Der skriver de at tirsdag, rundt klokken 12.20, fløy det norske maritime patruljeflyet P-3C Orion ut på et rutinemessig oppdrag i nordområdene. Det norske Orion-flyet, som til daglig er stasjonert på Andøya, fulgte en russisk fartøygruppe sørover langs norskekysten i farvannet nord av Finnmark.

P-3 Orion identifiserte totalt fem russiske fartøy: en fregatt av Admiral Gorsjkov-klassen, en ubåtjager av Udaloy-klassen, en krysser av Slava-klassen, og to støttefartøy av typen Kaliningradneft (tanker) og Sliva.

Se bildene i galleriet under:

Moen sier til VG at situasjonen i nord er rolig.

– Den er forutsigbar og aktiviteten utøves på en profesjonell måte hvor vi har respekt for russisk militæres aktivitet på lik linje som de respekter vår aktivitet. Begge overholder lover, regler og avtaler, sier han til VG.