I 15 år har den ukrainske turntreneren Olga Ivanova samarbeidet godt med sin russiske kollega og venn Vasily Manyakin. Men én ting kan de ikke snakke om.

– Når det gjelder politikk og krigen så er det helt krasj. Jeg klarer ikke snakke med ham om det, sier Ivanova til VG.

Hun kommer fra Ukraina, men har bodd i Norge siden hun var i tidlig 20-årene. Her har hun i en årrekke vært trener i turnforeningen innen rytmisk gymnastikk.

– Hvordan blir diskusjonene?

– Det blir aggressivt. Fordi han er på russisk side og tror på Putin. Så det blir sånn at vi heller må la være å snakke om det. Samtidig så er det trist, fordi det skaper jo en avstand mellom folk.

Ivanova beskriver seg selv som en streng og dedikert trener, men forteller at hodet ikke har vært helt på plass de siste dagene.

– Jeg sitter på telefonen døgnet rundt og snakker med venner og familie i Ukraina. Det blir mye gråting. Flere forteller at de pakker ned det får plass til i kofferter for å flykte, sier Ivanova.

– Vet ikke hvem som har rett

Manyakin sier til VG at han er motstander av krig, men at han er opptatt av å beskytte russere i Ukraina.

– Jeg vet ikke hva som er vurderingene bak det som skjer nå. Det er presidenten som bestemmer. Han er opptatt av å beskytte russiske mennesker som bor i Luhansk og Donetsk. Det bor fire millioner russiske mennesker der, sier han i et kort avbrekk fra treningen av en gjeng muskuløse Tromsø-turnere.

Han forteller at de to får ulik informasjon om krigen. Dermed lander de på ulike konklusjoner.

– Hun leser sine nyheter, jeg leser andre nyheter. Jeg vet ikke hvem av oss som har rett.

TRENER: Turnerne Manyakin trener, sier at han er en svært god trener. Foto: Helge Mikalsen / VG

Ivanova rister på hodet og svarer:

– Jeg leser ikke nyheter, jeg snakker med folk som er i Ukraina og er vitner til det som skjer der, svarer Ivanova.

Manyakin sier at han selv analyserer og vurderer informasjonen han får fra russiske nyhetstjenester.

– Jeg ser på nyhetene at ukrainske styrker kaster bomber på Luhansk og Donetsk. Da kan det være behov for å beskytte russere som bor der. Jeg støtter ikke noen krig. Men noen må beskytte russiske mennesker, sier han og legger til:

– Men det er ingen problem for oss å jobbe sammen. «No problem», sier han og omfavner Ivanova.

NO PROBLEM: De to trenerne er venner og kolleger – men får ikke til å snakke om krigen uten at det blir ampert. Foto: Helge Mikalsen / VG

Mange ukrainere som bor i utlandet frykter nå for familienes liv.

Broren til Ivanova har bodd 15 år i Norge og har et hus i Trondheim. Men for noen år siden flyttet han med sin ukrainske kone tilbake til hjemlandet.

Hun har nå bedt han komme tilbake til Norge.

Det vil ikke broren høre snakk om.

– Han sier han er forberedt til å krige for landet sitt om han må det. At han er en patriot som vil gjøre hva som kreves. Han er sånn «mann» vet du, sier hun og slår seg på brystet for å illustrere.

Folk-til-folk-samarbeid

Ivanova har i flere år tatt med jenter fra Tromsø turnforening på turnsommerleir i Kyiv. De to forrige sommerleirene ble avlyst på grunn av corona. Nå er det krig som setter en stopper for internasjonalt turnfellesskap.

TURNTRENER: Ivanova sier at hun er stolt over jentene hun trener, når vi passerer en rekke av pokalene til klubben. Foto: Helge Mikalsen / VG

Turnforeningen har i en årrekke samarbeidet med turnmiljøer i både Russland og Ukraina, med besøk mellom klubbene.

Carina Falck Esaiassen er mor til to av jentene som Ivanova trener innen rytmisk gymnastikk.

– Det er klart jentene her også er preget. De lurer på hvordan det går med de andre jentene i Ukraina som de har trent med og besøkt, sier hun til VG.