Etter å ha tilbudt dansekurs for barn i hele seks år, ser dansestudioet Dance Lab, som ligger midt i sentrum, seg nødt til å legge ned tilbudet. Etter å ha hatt med godt over 100 barn per semester hvert år, dukket det plutselig opp rundt halvparten i januar.

– Feedbacken jeg fikk fra foreldrene var at det var på grunn av bompengene. Det ble rett og slett for dyrt for veldig mange å kjøre til sentrum, og det å drasse med seg en femåring på buss i snøstormen ble også for tidkrevende og vanskelig logistikkmessig. Det har jeg full forståelse for. Vi kan ikke fortsette med det samme tilbudet når alt har blitt halvert, det sier seg selv, og det er veldig kjipt, sier daglig leder i Dance Lab – Dansens Hus, Jarl-Tore Helmobakk.

I går skrev han en uttalelse på Facebook til medlemmene, og det er mange som synes det er veldig leit, sier han.

– Jeg har beklaget til mange foreldre. Det er jo veldig kjipt dette her, det syns vi alle, men det er ikke noe vi kan gjøre noe med. Det er jo noen unger som har danset hos oss i fire-fem år, unger vi har blitt kjent med og sett vokse opp. Så det har ikke vært en enkel avgjørelse.

ALLE ER MED: – Vi er ikke som tradisjonell idrett, det er ingen som sitter på benken i dans, sier Jarl-Tore Helmobakk. Foto: Jørn Myreng

– Ingen sitter på benken i dans

Dance Lab har tilbudt barn kurs i blant annet break dance, hiphop, ballett og aerial dance, og for de aller minste helt nede i treårsalderen har de hatt MiniYo.

– Det er veldig kjipt at vi må slutte med dette på grunn av bompenger. Bompengene har ikke akkurat hjulpet bysentrum, for å si det sånn.

– Er det noen barn dette tilbudet har vært ekstra viktig for?

– Ja, mange. Vi er ikke tradisjonell idrett, det er ingen som sitter på benken i dans. Vi treffer mange som ikke passer inn i håndball og fotball. Du kan ha full ADHD, eller slite skikkelig med astma og likevel danse. Det er ingen dømming hos oss. Vi har fokus på å være kreative sammen, bygge selvtillit og ha det gøy, sier Helmobakk.

– Synd at det går utover barna

Katrine Wennevold er mor til en 11 år gammel jente som har danset aerial på Dance Lab i to år. Hun syns det er leit at tilbudet nå forsvinner.

– Det er veldig trist for alle barna som nå mister et tilbud de setter veldig pris på. At barn mister sine aktivitetstilbud må være en veldig utilsiktet bivirkning av bompengene, og kanskje man skulle utfordret kommunen på dette, kanskje burde de gi støtte til barn som rammes av bompenger, sier Wennevold.

– SYND: Lege og mor, Katrine Wennevold synes det er trist om noen barn ikke får ta del i gode fritidstilbud på grunn av bompenger og høyere levekostnader. Foto: Privat

Hun bor i sentrum og i gangavstand til Dance Lab, og er ikke direkte påvirket av bompengene i denne saken. For ordens skyld må det nevnes at Wennevolds voksne datter er instruktør på Dance Lab.

– Det fins ikke tilsvarende tilbud i Tromsø, og det er veldig synd at bompengene skal gå utover barna. Fritidstilbud er viktig på så mange nivå i forhold til barnas utvikling både psykisk og fysisk. Det er veldig uheldig dersom bompengene kombinert med økte utgifter i samfunnet generelt fører til økte forskjeller og at noen barn får dårligere oppvekst.

Måtte endre strategi

Daglig leder av Dance Lab forteller at huset har vært fylt med 200 mennesker fra treåringen til bestemor. De fleste er likevel i midten av tjue- og trettiårene.

– Vi har rundt 60 timer i uka, og 12 av disse var rene barnekurs. Disse timene vil nå bli fylt opp med tilbud for voksne fordelt på sjangre, sier Helmobakk.

– Kunne dere ha bevart kursene som er for barn som er litt eldre, som er komfortable med å ta bussen selv?

– Kanskje, men jeg følte at vi måtte ha en klar linje og fjerne totalpakken. Det hadde ikke blitt bra å gjennomføre det sånn halvveis uansett, og vi måtte derfor endre strategi.

SKAPT FOR Å DANSE: – Dans handler om å slippe ut følelser, å bevege seg slik som folk egentlig er skapt til å gjøre. Vi er ikke skapt til å sitte bak et tastatur, sier danser og daglig leder av Dance Lab, Jarl-Tore Helmobakk. Foto: Privat

Skapt for å danse

Helmobakk håper å finne på en løsning der han kan få barnekursene opp og gå igjen.

– Når kurs i sentrum ikke funker lenger på grunn av bompenger, da må vi kanskje ut til der hvor folk er da. Kanskje må vi ut til Hamna og Kroken, jeg vet ikke helt hvordan vi løser det enda. Det er noe jeg må føle og tenke litt på, sier daglig leder.

– Hvorfor er dans så viktig?

– Å, det er et stort spørsmål. For det første handler det om å slippe ut følelser, å bevege seg slik som folk egentlig er skapt til å gjøre. Vi er ikke skapt til å sitte bak et tastatur. I tillegg trener man hjernen når man danser, man lærer nye ting og kommer i kontakt med muskler i kroppen, noe som er veldig bra for alle.

Helmobakk skulle ønske flere begynte å danse.

– Det er så mye stigma rundt dans, man tenker at man ikke kan begynne på ballet som voksen. Men dans handler om å ha det kjekt og å komme i kontakt med egen kropp. Det er mange helsegevinster også, og når du skal ut å skli på glattisen når du blir gammel, da er det greit med koordinasjon og balanse. Og det får du gjennom dans.

Har ikke merket effekt

Tromsø musikkskole, som er den største private musikkskolen i Tromsø, ligger også i sentrum. De har ikke merket noen effekt av innføring av bompengene.

– Med det sagt, så vet jeg ikke hvor alle elevene våre bor, om de bor i sentrum eller langt unna. Men vi har like mange elever nå som i fjor, sier produsent av musikkskolen, André Hyni Halvorsen.

– Og vår nedre aldersgrense er på åtte år, selv om den yngste eleven vår er seks år. Så mange kan nok ta bussen selv, legger han til.

Dansestudioet Cheza Flava har heller ikke merket nedgang etter at bompengene ble innført.

– Nei, vi har ikke merket noen effekt etter at bompengene ble innført. Tvert imot så har vi hatt økning i elevantall på aldersgruppene som blir kjørt til trening, skriver Anne Leonhardsen i en SMS til iTromsø.