– Ising, snøfokk og ikke minst regn som fryser på bakken vil kunne gi svært krevende kjøreforhold, og skredutsatte veier vil kunne bli stengt på svært kort varsel.

Slik lyder advarselen til alle trafikanter i Nordland, Troms og Finnmark fra faggruppeleder Håvard Langmo på Vegtrafikksentralen nord i en pressemelding.

Vegvesenet ber folk som skal ut i trafikken de neste dagene søke informasjon om været både der de bor, og der de skal kjøre.

– Beregn ekstra tid, vær ekstra oppmerksom, bruk riktige dekk og kjør forsiktig. Vurder eventuelt om du kan utsette turen til vær- og føreforholdene blir bedre, sier Langmo i pressemeldingen.

«Ta med varme klær»

Skal du ut på en lenger kjøretur eller over en fjellovergang, har Statens vegvesen en ekstra beskjed:

«Sørg for å ha fulladet batteri eller nok drivstoff på tanken. Ta med varme klær, vintersko, mat og varmt drikke. Det kan hende du må vente i kolonnekø.»

Farevarsler

Meteorologisk institutt har sendt ut flere både gule, oransje og røde farevarsler for de kommende dagene i Tromsø og andre steder i Nord-Norge. Meteorologene venter mye regn mandag og fare for overvann både mandag, tirsdag og onsdag.

«Vannføringen vil øke i vassdragene på grunn av mildvær med regn og snøsmelting. Vannføringsøkningen vil medføre fare for isganger og påfølgende lokale oversvømmelser,» skriver Meterologisk institutt på yr.no.

Instituttet forventer ikke at vannføringen vil komme opp i flomnivåer.

Lørdag kveld sendte instituttet også ut et gult farevarsel om polart lavtrykk gjennom søndagen, men det har siden blitt fjernet.

«Hold deg unna»

Det er betydelig snøskredfare i Tromsø søndag, og mandag skal den øke til nivå fire – stor snøskredfare.

«Værskifte! Naturlig utløste skred ventes pga. temperaturstigning og regn siste del av dagen. Nysnøproblem høyt til fjells. Hold deg unna skredterreng,» lyder det i varselet fra Varsom.no.

Faren for skred som utløser av seg selv skal være størst når nedbøren og vinden er på sitt sterkeste mandag ettermiddag og kveld.

«Temperaturen vil stige, og der det kommer regn på snø vil det løsne våte skred. I høyfjellet kommer det store nysnømengder med kraftig vind og vi får ferske fokksnøflak som både kan løsne av seg selv og av folk som evt. finner på å dra til fjells i skitværet.»