Både på 17.mai og i pinsen er det meldt strålende være og høyetemperaturer i Tromsø.

Men når den etterlengtede vårsola kommer er det viktig å ikke glemme at huden slett ikke er herdet etter en lang vinter.

Solbrent

Over halvparten av oss har opplevd å bli solbrent herhjemme i  Norge. Det viser enundersøkelse om folks solvaner som er gjort  for Kreftforeningen.

-Deter lurt å begynne forsiktig de første dagene du er i sola. Vinterblek hud tålerikke mye sol. Husk derfor solkrem, og sol deg ikke lenge av gangen, er rådet fra forskerLill Tove Nilsen i Statens strålevern i en pressemelding.

Den norske hudtypen er ikke tilpasset mye sol. Det er viktig å væreforsiktig med solingen i sommerhalvåret og på reise til sydligere strøk.

For eksempel kan man ta pauser fra solinga, særlig midt på dagen når UV-strålingen er sterkest.

- Husk at du også utsettes for UV-stråling ved lettskyetvær, sier Nilsen i Strålevernet.

Kreft

Norge er blant de land i verden som har mestføflekkreft. Det antas at rundt 90 prosent av disse krefttilfellene harsammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. Intens soling og solforbrenningerer en viktig faktor for utvikling av hudkreft senere i livet.

– Mange foreldre er nå ganske flinketil å beskytte barna, men kan bli flinkere til å beskytte seg selv. Det gjelderogså eldre. Solskader vi får gjennom livet «hoper seg opp», så vi blir aldrifor gamle til at solbeskyttelse har betydning, sier Anne Lise Ryel fra Kreftforeningen i pressemeldingen.

Mange nordmenn sier de bruker solarium rett førsydenturen for å «forberede huden», noe som ikke er å anbefale.

Fargen duoppnår rett etter solariebesøk gjør ikke huden særlig bedre beskyttet.

Hudenbeskyttes best ved gjentatt og forsiktig soling, fordi den da blir tykkere.

Solariumstrålene er like sterke som sydensola. Soler du deg både i solarium og i Syden, får du dobbel mengde UV-stråler. Dermed øker  risikoen for helseskader.

Råd

Rådene fra Kreftforeningen er som følger:

* Husk at barn må beskyttes ekstra godt i sola

*Ta pauser

*Klær og hodeplagg gir best beskyttelse

* Bruk minimum faktor 15 på ubeskyttet hud

* Solbriller beskytter øynene