Det bærer ingen tvil om at Marit Bockelie er den blant byens kunstnere som har satt størst preg på Tromsø by. Siden hun som 12-åring solgte tegningene sine for å få råd til en nordlandsbåt har kunsten preget livet hennes. Både innenfor mosaikk, bildekunst, tegning og visesang.

– Jeg kan jo ikke noe annet enn å være kunstner. Det er nok litt for sent å begynne med omskolering nå, sier Bockelie og humrer.

– Så hvordan føles det å fylle 80?

– Gud. Jeg har ikke helt kjent etter. Det kom som julekvelden på kjerringa, så det var jeg ikke forberedt på.

Se bildeserie fra hennes liv her!

Fikk båten sin døpt

Men det er mye ved mennesket Marit Bockelie. På tross av sin alder er hun fortsatt i svært aktiv virksomhet. Tidligere i år kunne vi se henne på knær mens hun la sine siste mosaikksteiner på «Lyskysset». Mosaikkverket som nå henger på torgsenteret.

– Mine personlige favoritter blant alle mine verker er de jeg holder med for øyeblikket. Det må det nesten være siden det er de jeg fokuserer på der og da. Dermed blir det «Lyskysset» som er mitt aller siste store verk, sier Bockelie.

Med virke i over 60 år og det faktum at mosaikkarbeid er fysisk arbeid er man nødt til å spørre hva som er hemmeligheten bak all energien.

– Jeg trener ofte og går med turistforeningen hver tirsdag. Dessuten kjører jeg mye båt som er noe jeg elsker.

For hun trekker blant annet fram en hendelse fra 1997 som et høydepunkt i hennes liv. Det var da daværende ordfører Alvhild Yttergård døpte Bockelies Nordlandsbåt. Kunstneren seilte så fra Torghuken med flere av sine beste venner.

– Vi seilte herfra til lyden av Winervalsen. To måneder etter nådde vi Oslo. Både måten vi ble sendt av gårde på og turen i seg selv var en stor opplevelse for meg. Også var det flott den dagen da jeg var liten og lærte meg å gå på skøyter.

Blir inspirert av omgivelsene

I hennes kunstneriske karriere ser hun tilbake på da hun kom tilbake som nyutdannet mosaikkunstner fra Accademia di Bella Arti i Ravenna i Italia. Da fikk hun i oppdrag å utsmykke Bodø rådhus.

– Det er det jo ikke alle som får, så det var jo artig. Også var det jo gøy å få stille ut på Nasjonalgalleriet.

Mange her i byen kjenner Marit best som mosaikkunstner med motiver fra Tromsø. Men hver dag tegner Bockelie nye tegninger med utallige motiver.

Hva er det som inspirerer kunsten din?

– Det er så flott rundt omkring. Flott natur, flotte falk, flotte skiløpere, dansere og musikere. Man kan si at det er omgivelsene mine som inspirerer, sier Bockelie.

Huset brant ned

I tillegg til et nært forhold til Italia og Tromsø har Nesøya en plass i hennes hjerte. Har hun både hus og båt. Men for tre år siden brant huset hennes til grunne.

– Ironisk nok satt jeg på flyet til Tromsø fordi jeg skulle i møte angående utsmykningen av den nye brannstasjonen da jeg fikk beskjeden. Mannen min hadde så vidt reddet seg ut av huset som sto i fyll fyr. Det var fryktelig tragisk, men nå har jeg fått huset bygget opp igjen — helt likt det forrige, sier Bockelie.

Fremover drømmer Bockelie om å utsmykke enda flere bygg i Tromsø by.

– Det er mange av disse nye byggene som hadde hatt godt av litt av mosaikk. Som for eksempel det nye hotellet nede ved Skarven (The Edge red. anm.).

For Bockelie holder fortsatt på i beste velgående og kommer til jobbe hardt for at det skal bli mer mosaikk i byen. Ikke har hun lagt fra seg fløyte og skøytene heller.

– Ved huset mitt på Nesøya har jeg ett vann hvor jeg går på skøyter mens jeg spiller på fløyta mi, sier Bockelie.

foto
TEGNEREN: Marit Bockelie tegner hver dag nye tegninger av det som inspirerer henne. Det er både folk, omgivelser og bevegelser. Foto: Ronald Johansen
foto
MUSIKEREN: I tillegg til å være billed – og mosaikkunstner er Marit Bockelie også en drevet fløytist utdannet fra Norges musikkhøgskole. Foto: Ronald Johansen
foto
SEILEREN: Marit Bockelie elsker båter og har hele tre stykker. Foto: Ronald Johansen
foto
RENESSANSEMENNESKET: Som multikunstner omtales Marit Bockelie ofte som et renessansemenneske. Hun lever og ånder for kunsten i mange former. Foto: Ronald Johansen
foto
DRIKKERVISESANGEREN: Marit Bockelie har i flere bøker samlet en rekke drikkeviser. Foto: Ronald Johansen
foto
SISTE VERK: Her ser vi en malt versjon av det samme motivet vi finner på Torgcenteret i mosaikk. Foto: Ronald Johansen
foto
FOLK OG FE: Dette er ett av mange bilder hvor Bockelie har latt seg inspirere av folkedans. Dette kommer mye av at hennes to sønner begge var lidenskapelige opptatt av denne dansen. Foto: Ronald Johansen
foto
BREDDE: Bockelie har en stor bredde i kunsten hun lager. Foto: Ronald Johansen
foto
Marit Bockeli, 80 år Marit Bockeli, 80 år Foto: Ronald Johansen