Tirsdag 8. august 1989 ble nemlig tromsøkvinnen utsatt for et grovt ran da hun var på jobb i Wilhelmsens kiosk i Skippergata 56. Dagen etter var hun tilbake på jobb. Det var en enkel grunn til det:

– Det er tippedag i dag og det betyr langvakt for meg, sa Wilhelmsen til Bladet Tromsøs journalist, Morgan Lillegård.

Bet og slo offeret

Ransmannen kom inn i kiosken hennes like før stengetid. Da tok han tak i Wilhelmsen kjolekrave og forlangte å få penger av henne.

Slik skulle det imidlertid ikke gå.

– Jeg har selv bruk for pengene, svarte hun.

– Ja, det stemmer. Jeg sa det. Jeg trengte dem for å betale utgiftene mine. Han hadde jo ikke arbeidet for dem, sier Edny Wilhelmsen (86) til iTromsø 26 år etter hendelsen.

Ransmannen fulgte opp med å bite henne i hånden og slo henne deretter kraftig i hodet før han sprang fra stedet. Han fikk med seg litt penger, men neppe så mye han hadde sett for seg.

Tøffere enn toget

– Jeg ble sint og forarget. Ikke redd. Hadde han vært bevæpnet hadde det ikke betydd noe. Jeg hadde likevel tviholdt på pengene.

Mens andre ville ha lagt seg i fosterstilling og krevd å bli sykemeldt med posttraumatisk stressyndrom, var ikke dette et alternativ for Wilhelmsen.

– Jeg er tøffere enn toget, sier hun ubeskjedent og med en god latter i dag.

Ifølge datteren Elin Hansen som kom til stedet like etter ranet, var moren ganske uberørt av opptrinnet.

– Hun måtte jo til politiet og på legevakten etter ranet, men jeg kunne ikke merke noe på henne verken den kvelden eller senere, sier Elin Hansen til iTromsø.

Tviholdt på pengene

Wilhelmsen hadde et godt forhold til de aller fleste av sine kunder og i tiden etter ranet fikk hun god støtte fra dem.

– Også de litt mer lyssky uttrykte sinne over hva denne karen hadde gjort, forklarer Wilhelmsen, som drev kiosken fram til 1992. Da overtok datteren driften og ga den nytt navn: Elins kiosk.

– I 1997 solgte jeg kiosken, men fortsatte å arbeide der fram til 2001, men så var det slutt, forklarer Hansen.

Da var det 61 år siden Johanne Tøllefsen flyttet sin kolonialforretning fra Storgata 180 til Skippergata 56, så kioskens opphør satte et punktum for slik handel på denne adressen.

Da Bladet Tromsø skrev om Wilhelmsens opplevelse i 1989 var ransmannen ikke pågrepet, men etter noen dager fant politiet fram til ransmannen og arresterte ham.