For ikke nok med at det er en velsmakende og mettende rett – den er dessuten billig og enkel å få til.
Alt som kreves er litt tid, men den som venter på noe godt ...
Og dessuten – du trenger ikke å vokte skankene – de skjøtter seg selv inne i steikeovnen.
Bresert lammeskank
Bresert betyr at man steker/koker kjøtt under lokk i en stekegryte med litt væske. Her bruker vi rødvin og kraft.
1 lammeskank per person
2 gulrøtter i biter
2 stilker selleri
2 rødløk
Fres løk, gulrøtter og selleri i rikelig med olivenolje. Når grønnsakene er halvmyke legger du i lammeskankene og bruner dem rundt om.
Sugen på fisk? Kveite med sverd
Hell og strø over
3 dl rødvin
3 dl (lamme) kraft
1–2 ts salt
Pepper
3–4 laurbærblader
Fersk eller tørket timian
Legg på lokk, og sett inn stekegryta i steikeovnen på 175 grader i 3,5-4 timer.
Når kjøttet løsner lett fra beinene er det ferdig. Løft forsiktig over kjøttet på en tallerken.
Kraften og grønnsakene i gryta kjøres med stavmikser til en jevn saus. Det ser ikke så vakkert ut, men sausen – jeg lover – er blant de beste du kan få smake til kraftig lammekjøtt som dette.
Eksotisk med vilt: Nordnorsk bobotie
Jeg liker å legge i en boks med smørbønner som får trekke noen minutter i sausen – de gir litt struktur og tyggemotstand.
Grønnsakspuré
Når det er en halvtime igjen til kjøttet er ferdig skreller og kutter du opp (per person):
150 gram sellerirot
150 gram blokkål
2 store gulløyepoteter
Når grønnsakene er ferdigkokte – og like før servering – slå av kokevannet og bland inn:
25 gram meierismør
1/2 dl fløte
Salt og pepper
Kjør alt sammen med mikserstav til pureen er helt myk og len.
Øs opp en real klatt med puré på en oppvarmet tallerken. Plasser en lammeskank på eller ved siden – og hell over rikelig med saus. Topp det hele med fersk timian eller persille.
Dette er en rett som passer til flere typer drikke.
Ettersom kjøttet er kokt i vin går selvsagt rødvin fint an. Jeg drakk en Rioja sist. Men også en kraftig øl – som en bayer – smaker utmerket.
Vel bekomme!