Ullsfjordtoktet er en protestaksjon mot oppdrettsanlegg ved Reinøya i Karlsøy kommune.

– Dette er først og fremst en protest mot åpne oppdrettsanlegg. Vi mener de både er fiskerifortrengende og forurensende, sa Ståle Fremnesvik, en av initiativtakerne til toktet til iTromsø tidligere i uken.

De uttrykte sin misnøye både med arrangement ved Lubben oppdrettsanlegg på Reinøya, samt et seminar om oppdrett på Karlsøya i regi av Karlsøyfestivalen. Selve toktet var et protesttog av båter som gikk fra Reinøya til Karlsøya.

Mange oppmøtte

Arrangørene meldte om godt oppmøte, og man trengte ikke å ha båt for å uttrykke sin misnøye i denne saken. Fremnesvik forteller at det var mange som ikke hadde båt til stede under toktet.

– Jeg blir overrasket, nesten litt skuffet, om vi blir mindre enn 30 båter. Jeg tror garantert vi blir over 100 personer. Det kommer folk som vil følge det fra land, både på Reinøya og Karlsøya, sa Fremnesvik før toktet, fredag morgen.

– Men det har vært litt regn i lufta også, som kan føre til at vi blir litt færre enn vi håper på, fortsatte han.

En av de andre initiativtakerne, Lasse Lyngmo, fortalte også at oppmøtet muligens ble litt mindre enn først antatt.

– Det er en del vind på fjorden, så det kan være vanskelig for småbåtene som kommer fra Lenangsøyra og også de som skal fra Reinøya, forteller han.

Dersom du ikke deltok på toktet, på land eller vann, kan du følge med på deres Facebook-side «Ullsfjordtoktet – en aksjon for fisk, fjord og fiskere» for oppdateringer utover dagen.

Dårlig representert

Fremnesvik forteller at de ikke hadde invitert noen lokale myndigheter til å delta på toktet, og at de heller ikke ventet at det var noen som ble med, men han forteller at Karlsøyfestivalen hadde invitert samtlige partier på fylkestinget til seminaret som fant sted på Karlsøya senere på dagen.

– Av de, så vet vi at Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Jens Ingvald Olsen (R) og Mikal Nerberg (MDG) kommer, sa Fremnesvik.

– De fleste partiene har en bråte med folk som kan stille opp. Jeg synes de er feige som ikke tør å stille opp, fortsatte han.

– Jeg vet at Mikal Nerberg kommer, for han sitter i båten min nå, fortalte Lyngmo.

Oppdrettsnæringen har også blitt invitert til seminaret, uten at noen møtte opp.

– Vet at flere fra oppdrettsnæringen var invitert, men har ikke respondert. Festivalen var tidlig i kontakt, de sa de skulle tenke på det, og så har de ikke tatt telefonen etterpå, avsluttet Fremnesvik.

Artikkelen ble skrevet i forkant av toktet, fredag formiddag. Fremnesvik opplyser i en SMS at det ble talt 22 båter totalt, og at de er fornøyde med det.