KARLSØY: Karlsøy kommune har lyst ut to oppdrettslokaliteter på Lubben og Korsnes, til protest fra lokalbefolkning, fiskerlag og utviklingslag. Hvis ikke planene stoppes, mener Ap-politiker Eskild Johansen at man må ty til sivil ulydighet.

– Her har lokalbefolkninga sine rettigheter så til de grader blitt sidesatt. Da er sivil ulydighet et legitimt demokratisk virkemiddel for å stoppe etableringa av oppdrettsanleggene, sier Johansen.

Ødelegger for historisk fiske

Ap-politikeren mener det er flere grunner til at planene bør skrinlegges.

– Oppdrettsanleggene vil ødelegge på to måter. De ødelegger muligheten for effektivt fiske. Med så mye biomasse i havet vil det ikke være mulig for kysttorsken å yngle i disse områdene. Den lokale fisken vil også bli ødelagt av fôringa på oppdrettsanlegget, og gjøre den ubrukelig for omsetning.

Johansen mener man må lytte til de lokale fiskerlagene som protesterer.

– Lokalbefolkningen har også sedvanerett ved alderstidsbruk, som også omhandler deres havressurser. Sedvanerett kan ikke oppheves av politiske vedtak, sier Ap-politikeren.

Brudd på ILO-konvensjonen

Johansen mener opprettelsen av oppdrettsanlegg vil være et brudd på ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter.

– Ifølge Samerettsutvalget av 2007 har lokalbefolkninga – uavhengig etnisitet – en særskilt rett til land- og vannrettighet. Artikkel 14 sier eksplisitt at også « totalmiljøet» er å anses som lokalbefolkningas forvaltningsrett. Jeg anser derfor etablering av oppdrettslokaliteter i området, mot befolkningas vilje, som brudd på ILO-konvensjonen.

Dumpet ammunisjon etter krigen

Johansen forteller at det etter andre verdenskrig ble dumpet store mengder krigsammunisjon i havområdene hvor anleggene er planlagt. Han frykter at mekanisk aktivitet på havbunnen vil utløse store mengder forurensning som kan skade fisken.

– Et anlegg her kan føre til akuttforurensning av hele Ullsfjordsystemet og true det aller siste levedyktige rekefeltet i fylket, sier Johansen.

– Et demokratisk virkemiddel

Johansen vil oppfordre til offentlig, ikkevoldelig sivil ulydighet for å stoppe planene.

– Om ikke rettslige skritt lykkes, vil vi etablere en form for blokade av området, og uten vold hindre effektiv etablering av oppdrettslokaliteter utenfor Kalsøya og Nordeide. Grunnloven i Norge ble dannet på grunnlag av sivil ulydighet, og det er et virkemiddel som opp igjennom historien har fungert, sier Johansen.