I dag, 16. oktober, markeres den internasjonale "Restart a heart"-dagen. Dagen, som ble arrangert for første gang internasjonalt i fjor, er ment å gjøre folk bevisste på hjerte- og lungeredning, slik at flere liv kan reddes.

Trener på gjenopplivning

Dette markeres på UNN i dag med obligatoriske kurs i HLR til alle ansatte, inkludert alt fra sykepleiere til kontoransatte. Også besøkende som kommer innom sykehuset vil få tilbud om kursing i hjerte- og lungeredning.

- Det blir aktivitet i foajèen ved UNN i Breivika, med mulighet til å trene på gjenoppliving og prate med våre instruktører, forteller Trine Karlsen, koordinator for hjerte- og lungeredning ved UNN til internavisen Pingvinen.

Flere kunne vært reddet

Ifølge tall fra restartaheart får hele 350.000 mennesker i Europa årlig hjertestans utenfor sykehuset. De fleste hjertestanser skjer i hjemmet, men fordi altfor få mennesker kan hjerte- og lungeredning, overlever mindre enn én av ti personer hjertestans utenfor sykehuset.

Her anslås det at mellom to og tre ganger så mange ville ha overlevd dersom noen hadde utført hjerte- og lungeredning på dem.

I Norge er imidlertid statistikken langt bedre. Her har hjertestans en overlevelsesrate på 40 prosent. Nå ønsker UNN å bidra til at den statistikken kan forbedres ytterligere.

"Årlig rykker sykehusets ambulanser ut til flere titall meldinger om hjertestans. Noen reddes, andre dør dessverre. Også internt på sykehuset går stansalarmen med jevne mellomrom. Med økt fokus på hjerte- og lungeredning håper UNN-ansatte å redde enda flere liv", opplyser UNN i en pressemelding.