I går ble 41 havnearbeidere, støttespillere og fagforeningsrepresentanter lagt i jern og hentet inn fra kaia hvor de demonstrerte mot det de mener er streikebryteri. Samtlige ble satt i celler og ilagt et forelegg på 4.000 kroner, subsidiert åtte dagers fengsel.

Den første som ble tatt inn i politibilen var LO-leder Ronny Johansen i Tromsø. Han er ikke overrasket over at han var først inn i bilen.

- Det overrasker meg ikke. Det som derimot overrasker meg er i det hele og det store at politiet griper inn i en lovlig arbeidskonflikt og dermed stiller seg som en part i saken. Jeg tror nok dette er første gang at man i denne streiken opplever dette.

Han setter spørsmålstegn ved bakgrunnen for politimester Ole Sæverud bestemmelse om å gripe inn i saken.

- Når vi spør om årsaken får vi til svar at vi har nektet å fjerne oss etter pålegg fra politiet. Likevel jeg kategorisere det som skjedde i går som et grovt overtramp, og jeg lurer på hvilken agge nda han har for å gripe inn i konflikten.

I en uttalelse fra LOs 1. nestleder Tor-Arne Solbakken tar LO avstand fra det de oppfatter som streikebryteri ved Tromsø havn.

- Vi har derfor skrevet tvisteprotokoll med NHO og en stevning vil snart bli oversendt Arbeidsretten med anmodning om rask behandling, skriver Solbakken.

Likevel skriver LO også at de er opptatt av at arbeidskonflikter og aksjoner skal foregå i lovlige former.

- Vi har ikke vært kjent med denne blokaden, og har i dag sendt brev til LO i Tromsø og bedt dem om å avstå fra ulovlige blokader og at man avventer Arbeidsrettens dom!

- Generelt skal man følge pålegg fra politiet, men vi kjenner ikke detaljene, og det kan se ut til at politiet ikke har hatt noen heldig hånd i denne saken, avslutter Solbakken.

- At de tar avstand fra streikebryteri skulle bare mangle, når LO sentralt ber at vi avstår fra ulovlige blokader, så er det også greit. Men vi anser ikke dette som en ulovlig blokade, vi er der for å forhindre streikebrytende arbeid. Vi planlegger ikke aksjoner på forhånd, da driver vi med på boikott, og det er ingen som har oppfordret noen til boikotte Nor Lines. Det har eskalert i Tromsø til å være kampen om framtidig arbeidsplasser fra de 14 guttene som jobber på havna, sier Johansen i Tromsø LO.

Videre sier Johansen at havnearbeiderne har fortinnsrett til lasting og lossing av norske havner, uavhengig om den er privat eller offentlig.

- Det er jo et definisjonsspørsmål om det er lovlig eller ulovlig. Så lenge vi bruker lovlige kampmidler, så ser jeg ikke noen grunn til at det skal regnes som ulovlig. De streikere jo for at det skal ha en effekt, og så blir man oppfordret til å oppføre seg slik at det ikke har noen effekt, sier Johansen.

I et debattinnlegg, signert Ole Sæverud som ble sendt inn til iTromsø den 4. juni skriver politimesteren at politiet ikke har tatt stilling til noen arbeidskonflikt. Videre skriver han følgende:

"Jeg legger, som tingretten, til grunn at streiken er lovlig. I likhet med tingretten legger jeg imidlertidig også til grunn at ingen ansatte i Nor Lines er tatt ut i streik. En eventuell blokade av Nor-Lines virksomhet må derfor vurderes etter boikottloven, og ikke etter arbeidstvistloven".

Les også: "Nå har streikerne anmeldt Nor-Lines"

I midten av mai avsa Nord-Troms tingrett en dom om at havnearbeiderne i Tromsø ikke har rett til å blokkere transportselskapet Nor Lines. Også dette legger Sæverud til grunn i sin argumentasjon.

"Det er tidligere gitt pålegg i forbindelse med blokader som ikke er etterkommet. Siden dette også er en politisk ytring har politiet valgt å ikke straffeforfølge dette. Når dette gjentar seg, er den naturlige utviklingen at vi begynner å skrive forelegg".

Johansen har forståelse for at politibetjentene gjorde som de gjorde i går. Men stusser som nevnt over beslutningen.

- Vi har ikke gått til håndgemeng og har oppført oss. Vi har kun hindret streikebryteri og forhindret arbeid, dersom politiet nekter oss det vil jo ikke streiken ha noen virkning.

Tidligere har det vært satt spørsmålstegn ved om politimesteren har noen relasjoner til Nor-Lines. Det avkreftet han i innlegget.

"Jeg kan også avkrefte skjulte vennskapsbånd til Nor Lines. Tvert imot er Troms politidistrikt anmeldt av Nor-Lines for ikke å ha grepet inn i konflikten tidligere."

Ingen av de 41 personene som ble tatt skrev under på boten de fikk. Johansen er derfor spent på hva som vil skje om saken går rettens vei.

- Jeg venter i spenning til vi blir innkalt til rettsak. Ettersom vi ikke har vedtatt forelegget, blir det vel sendt til domstolen, derfor lurer jeg på hvordan prossederingen blir, sier Johansen.