– Det er sterkt beklagelig at det bare er én elev som ønsker å utdanne seg til tannhelsesekretær dette skoleåret, men håpet vårt er nå å få rekruttert så vel dem med ungdomsrett som dem med voksenrett, sier avdelingsleder Benedicte Lind på Breivika videregående skole.

Hun forteller at tannhelsesekretærlinjen har lange tradisjoner på skolen, og at det på 70-tallet gjerne var noen og tyve elever som tok utdanningen.

Nedgang

– Vi merket noe nedgang med Reform "94, men størst nedgang etter innføringen av Kunnskapsløftet i 2006. Troms fylkeskommune har likevel vært svært positiv til skolens opplegg, som består i et nært samarbeid med praksisfeltet, sier Lind.

Hun er glad for at fylkeskommunen i utgangspunktet har bestemt seg for å videreføre tilbudet, til tross for at det først ble bestemt at det skulle legges ned.

– På grunn av massiv støtte fra bransjen og et stort engasjement fra elevenes side valgte de å opprettholde utdanningen skoleåret 2014/2015. Her er det jo usikkert nå på grunn av alt som har skjedd på politisk hold, så vi bare krysser fingrene for at neste fylkesråd for utdanning også vil opprettholde linjen, sier Lind.

Nytt samarbeid

Nå har skolen inngått et samarbeid med tannlegeutdanningen på universitetet, og avdelingslederen sier at de kan tilby seks plasser fra neste skoleår.

– Som avdelingsleder for helse – og oppvekstfag ser jeg på dette som en meget god rekruttering til et spennende yrke hvor jobbene nesten står i kø og venter på dem, sier hun.

Årets eneste elev er Marianne Olsen (30). Hun jobber fulltid på UNN, og tar utdanningen ved siden av. Olsen ble overrasket da det viste seg at hun var eneste elev på årets kull.

– Jeg var ikke forberedt på det i det hele tatt. Jeg savner veldig å ha noen å diskutere erfaringer, oppgaver og praksis med, og skulle ønske det var flere her, sier Olsen.