Kort oppsummert

  • FutureSea Accelerator startet sitt andre vekstprogram med tidligere alpinstjerne Aksel Lund Svindal i Tromsø onsdag.

  • Programmet retter seg mot seks oppstartsselskaper med fellesnevneren "havet", og varer i 10 måneder.

  • Svindal reflekterte over likheter mellom suksess i toppidrett og oppstartsselskaper, og viktigheten av god planlegging for vekst.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister

– Man stiller ikke til VM uten å ha trent, på samme måte som bedrifter ikke vokser uten gode planer.

Det forteller prosjektleder for FutureSea Accelerator, Line Kjelstrup.

Onsdag hadde FutureSea Accelerator oppstart for andre kull i sitt vekstprogram. Hvert kull består av seks oppstartsselskaper, som alle har ambisjoner og potensial for vekst. Selskapene har som likhet at de har havet som en fellesnevner, og kommer fra ulike deler av landet.

Programmet tilbyr 10 måneder med samarbeid, som skal hjelpe selskapene med å komme seg opp og ut i verden.

– Nåløyet for å lykkes er veldig trangt

Den tidligere alpinisten Aksel Lund Svindal var også til stede på Forskningsparken i Tromsø onsdag. Den olympiske mesteren delte sine refleksjoner om hva toppidretten og startup selskap kan lære av hverandre.

– Jeg tror startups minner om toppidretten på den måten at nåløyet for å lykkes er veldig trangt. Om man ikke lykke går det ikke bare litt dårlig, men det betyr ofte kroken på døren og at selskapet er konkurs, sier Svindal til iTromsø.

Han trekker fram at man som nyoppstartet bedrift må ta en risiko, og når man gjør det, må man legge ned en enorm innsats for å lykkes.

– Forskjellen på suksess og failure er enormt stor. Heldigvis er ikke alt i livet sånn.

Se resten av intervjuet med Svindal her:

Fra kretsmester til verdensmester

Under onsdagens kick-off var noen av selskapene til stede for å fortelle om sine forretningsideer, før de i løpet av de neste 10 månedene skal få hjelp til å vokse seg større.

Dagen ble avsluttet med et innlegg av Svindal, som fortalte hva toppidretten og startups kan lære av hverandre.

– Hvorfor falt valget på Svindal?

– Han har gjort denne reisen, fra å være kretsmester til olympisk mester. Vi ser at gründere har mye å lære av toppidretten på det å ha et stort og hårete mål. Skal man nå disse målene må man ha gode planer, sier Kjelstrup.

MYE Å LÆRE: Prosjektleder i FutureSea Accelerator, Line Kjelstrup, la vekt på at gründere har mye å lære av toppidretten. Foto: Vithushan Packiyarajah

FutureSea Accelerator og selskapene skal jobbe sammen fram til 2025. Kjelstrup forteller at det ikke er tilfeldig hvem som blir tatt ut til vekstprogrammet.

– Disse bedriftene viser bredden av hvilke muligheter som vi kan skape fra og for havet. Vi snakker alt fra å hente ut nye kreftmedisiner til å dyrke alger som har en viktig funksjon mot å skape et bærekraftig jordbruk.

Bedriftene går nå en spennende tid i møte, hvor de skal jobbe tett sammen med FeatureSea for å finspisse planene for å bli enda større enn de allerede er.

– Nå skal vi begynne jobben sammen med selskapene og sammen lage en vekstplan. Disse selskapene skal gå fra å være kretsmestere til verdensmestere, forteller Kjelstrup.