Kvinnerettsaktivist Narges Mohammadi (51) er vinneren av årets Nobels fredspris. Hun vinner for sitt arbeid for kvinners rett til frihet i Iran.

– Det er helt overveldende! Det er vanskelig å skjønne at det har skjedd, sier fredsprisvinnerens lillebror, Hamidreza Mohammadi (44) til VG.

– Det er en bekreftelse på hvor viktig det er at hun har jobbet så hardt og risikert livet sitt. Denne prisen viser at den bevegelsen som begynte i fjor, lever videre, og at vi ikke må miste håpet, sier broren, som har bodd i Norge siden 2014.

Han skulle ønske at søsteren selv kunne komme til Norge for å motta prisen, men tror ikke det lar seg gjennomføre. Narges har vært fengslet siden 2016.

– Global støtte og anerkjennelse av mine menneskerettigheter, er Narges Mohammadis kommentar etter kunngjøringen, i en uttalelse til The New York Times.

Det har blitt stilt spørsmål om hvorvidt det å få en slik pris når man sitter i fengsel, innebærer en risiko for vinneren. Det håper og tror ikke broren.

– Det blir nok ikke farligere for Narges enn det allerede er, kanskje tvert imot. Det viktige her er at det er et tydelig signal at verden ser hva som skjer i Iran, sier Mohammadi til VG.

– Fantastisk

Regimet har arrestert Mohammadi 13 ganger, dømt henne 5 ganger og dømt henne til totalt 31 år i fengsel, sa leder for Den norske Nobelkomite, Berit Reiss-Andersen, da hun kunngjorde vinneren.

Mohammadi er fortsatt i fengsel mens hun får fredsprisen. Hennes mann og tvillingbarn er i eksil i Frankrike.

FN ber fredag Iran om å løslate henne.

Direktør ved fredsforskningsinstituttet Prio, Henrik Urdal, lager hvert år en kortliste med kandidater han mener har fortjent æren som kommer med en fredspris.

I år tronet nettopp Narges Mohammadi denne listen, sammen med kvinnerettsforkjemper Mahbouba Seraj fra Afghanistan.

– Dette er fantastisk!Kvinners rettigheter i Iran er jo av de aller viktigste sakene å rette søkelyset mot nå, men forfølgelsen og drapene som har vært på unge kvinner der, sier Urdal til VG.

Prisen tildeles Mohammadi ikke lenge etter det hadde gått ett år siden Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt den 16. september 2022. Aminis død utløste en bølge av protester mot det kvinneundertrykkende regimet i Iran.

VINNER: Kvinnerettsforkjemper Narges Mohammadi. Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

Stort

Premien for å vinne Nobels fredspris er en gullmedalje og 11 millioner svenske kroner.

Direktøren for Prio peker på at Mohammadi jobber i en organisasjon som jobber bredt for menneskerettigheter, og som ble stiftet av en tidligere iransk fredsprisvinner, Shirin Ebadi.

– Dette viser jo en kontuinitet i menneskerettighetsfokuset, sier han.

Urdal sier han synes det er modig av komiteen å gi prisen til en som sitter i fengsel og sannsynligvis ikke vil være i sant til å komme i Oslo for utdelingen.

– Det vil nok bli en veldig sterk utdeling i desember. Så får vi se hvordan de løser det, hvem som skal ta imot den for henne, sier Urdal.

STORTINGSPRESIDENT: Masud Gharhkhani Foto: Fredrik Solstad / VG

Stortingspresident Masud Gharahkhani, som selv er fra Iran, er rørt over prisen.

– Jeg tror alle skjønner at det kommer tettere på meg, selv om jeg er stortingspresident. Det er virkelig en modig kvinne som har stått på som menneskerettighetsforkjemper, sier han til VG.

– Hun startet sitt engasjement for å hjelpe politiske fanger, og hun er i fengsel. Hver gang hun har hatt muligheten til å snakke med noen utenfor fengselet har hun fortsatt å bruke stemmen sin, på grunn av det har hun ikke hatt mulighet til å snakke med arna sine på mange år, og ikke fått gitt dem en klem, sier Gharakani.

Nominert av MDG-leder

Rasmus Hansson fra MDG har nominert Narges Mohammadi fordi hun gir en stemme til millioner av kvinners krav om likeverd og frihet, i Iran og i hele verden.

– Hun får selvsagt prisen på vegne av millioner av iranere som akkurat nå kjemper for frihet og fred og mot undertrykkelse og vold, og på vegne av kvinner i Afghanistan og mange andre land som kjemper den samme kampen, sier Hansson til VG etter annonseringen.

SV-leder Kirsti Bergstø er blant de mange som ønsket en pris til Iran. Hun sier dette vil gi håp til en hel generasjon modige kvinner og aktivister.

– Dette er en anerkjennelse av dem som kjemper for en annen fremtid i Iran og Midtøsten. For demokrati, menneskerettigheter og kvinners frihet. Nå gir verdenssamfunnet dem et håp om at et liv i frihet er mulig.

Venstres leder, Guri Melby, vil også gratulere.

– Det er et veldig godt valg og en viktig pris for kvinners rettigheter og for universelle menneskerettigheter. Narges sitter i fengsel for sitt menneskerettighetsarbeid i Iran, og jeg håper det brutale regimet nå får et tydelig signal fra verdenssamfunnet om at fengsel og tortur ikke kan stilne ropet om rettferdighet for alle, sier Venstres leder, Guri Melby.

Generalsekretær John Peder Egenæs intervjuet Narges Mohamaddi for Amnesty i 2021.

– Dette er en stor anerkjennelse av en kvinne som har ofret så godt som alt, med unntak av livet i kampen for menneskerettigheter og likestilling.

Generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs Foto: Ingeborg Huse Amundsen / VG

– Narges Mohammadi er en samvittighetsfange vi har jobbet for og med i mange år. For når hun har sittet innesperret, og med når hun har vært løslatt i korte perioder. Hun er et symbol for den iranske kampen på menneskerettigheter og kvinners rettigheter. En forkjemper som utrettelig og med konstant fare for egen trygghet og sikkerhet står på, sier Egenæs til VG.

Hjelpeorganisasjonen CARE Norge som kjemper for fattige kvinners rettigheter kaller prisen viktig og riktig.

– Alt hun har måtte ofre for kampen for likestilling, demokrati og menneskerettigheter, viser hvor sterke kreftene som jobber mot dette er, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

– Du har vært modig i kampen mot undertrykkelse av kvinner. Menneskerettigheter og frihet er fundamentalt for fred, skriver NATO-sjef Jens Stoltenberg i en gratulasjon på Twitter.

STATSMINISTER: Jonas Gahr Støre Foto: Helge Mikalsen / VG

Statsminister Jonas Gahr Støre gratulerer fredsprisvinneren på vegne av den norske regjeringen.

– I sin begrunnelse legger Nobelkomiteen vekt på hennes kamp mot undertrykking av kvinner i Iran, og for menneskerettigheter og frihet for alle. Mohammadi har markert seg med et sterkt og modig engasjement for kvinners rettigheter og avskaffelse av dødsstraff. Denne tildelingen er en anerkjennelse av alle som med stor personlig risiko står opp for frihet og kvinners rettigheter, sier Støre

Kjente navn på listen

Også i år var det mange kjente navn på listen over de 351 nominerte.

Bookmakernes favoritt i år var Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, mens plattformen Nicerodds hadde den russiske korrupsjonsjegeren og opposisjonspolitikeren Aleksej Navalny på annenplass.

Miljøaktivist Greta Thunberg, NATO-sjef Jens Stoltenberg og belarusiske Svjatlana Tsikhanowskaja var andre aktuelle nominerte.

TO NOMINERTE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (t.h) ved siden av en annen fredspris-nominert, Joe Biden (i midten). Til venstre Japans statsminister Fuimio Kishida. Foto: Naina Helén Jåma / VG