Silje Helen Sara Pedersen (36) fra Hasvik i Finnmark var i starten av juli på besøk hos moren sin i Tromsø. Pedersen har selv bodd femten år i byen, men flyttet nordover igjen i 2019.

Besøket i Tromsø ble dyrere enn planlagt da hun etter hjemkomsten fikk en regning fra Bompengeselskap Nord AS i posten. Etter fire døgn med bil i «Nordens Paris», må hun ut med 828 kroner i bompenger. Det forstår finnmarkingen svært lite av.

– I Hasvik har vi et fergesamband for å komme oss til sivilisasjonen, så autopass har jeg hatt siden jeg flyttet hit for tre år siden. Da jeg flyttet hit hadde jeg en Mercedes, så kjøpte jeg meg en Skoda og har oppdatert dette fordi jeg er avhengig av det for å få halv pris på ferge og så videre, sier Pedersen.

– Jeg kontaktet de som har sendt meg faktura (Bompengeselskapet Nord), og de sier at brikken ikke er gyldig på den nye bilen, legger hun til.

Har jobbet for å få timerabatt

Daglig leder i Bompengeselskap Nord AS, Erling Bortne, viser til utstederen av Pedersens bombrikke.

– Hvis det er brikkeproblemer, må hun kontakte utsteder. Det er de som skal sende faktura dersom hun har gyldig brikke. Hvis hun har en brikke i bilen, og har sørget for at det er rett nummer på bilen, så skal det være ok.

Bortne forstår godt at det kan fremstå som urimelig å betale flere hundre kroner for noen få dager i eksempelvis Tromsø.

– Dette har vi holdt på med i flere år. Du har en del turister, eller folk som ikke vanligvis «forviller seg» i byene. Hvis du ikke får timerabatten eller andre rabatter, så kan den regningen bli høy. Vi har ment som bompengeselskap at dette må gjøres noe med, sier han og legger til at myndighetene tidligere har bestemt at Autopass er en betingelse for å få ulike rabatter.

Kunne spart flere hundre kroner

Pedersen la ut fakturaen fra bompengeselskapet på Facebook. Av den fremkommer det at hun har benyttet bilen under ti ganger, inkludert turene til og fra Tromsø. Totalt passerte hun en bomstasjon nær 50 ganger i løpet av de fire døgnene.

Hadde hun fått timeregelen som gjelder for alle med gyldig autopassavtale, ville hun «sluppet unna» med en regning på rundt 150 kroner.

– Jeg syns det er ganske horribelt. Hadde jeg vært klar over det da jeg reiste til Tromsø, hadde jeg vurdert fly eller parkert utenfor byen. Det skal ikke være sånn, sier hun.

Flere har kommentert på Pedersens Facebook-status og lenket videre til Tenk Tromsø, som igjen viser til at også de uten brikke skal ivaretas av timeregelen. Men ifølge Bompengeselskap Nord har dette enda ikke tredd i kraft.

– Vi fikk brev med takstvedtak fra Vegdirektoratet for noen dager siden. Først må det gjøres et vedtak, så må vi sjekke systemer og konfigurere disse og deretter er det kunngjøringsplikt på 4–6 uker før gjennomføring. Dette har vi bedt om en avklaring på. Jeg tenker at dette er på plass i løpet av høsten, rundt september. Men dette gjelder da bare timeregelen, sier Bortne.

– Frister ikke å dra i det hele tatt

Men det blir neppe noen ny tur til Tromsø med det første for Pedersen, til tross for at det kan bli langt billigere å passere bomringene senere i år.

– Akkurat nå er jeg mest forbanna på hele opplegget, så jeg vet faktisk ikke. Jeg har jo brukt en brikke som har vært brukt i to år på den her bilen, så for meg er det en selvfølge at den er aktiv også når jeg kommer til Tromsø. Fra mitt ståsted burde det ha tredd i kraft allerede da det kom ut i media i mai. Jeg føler meg lurt rett og slett.

Hun sier at hun like gjerne kunne tatt fly, men for øyeblikket frister det ikke å komme tilbake uansett transportmiddel.

– Jeg blir nok ikke å feriere i Tromsø flere ganger med bil, noe som vil være sårt både for barnebarn og besteforeldre. Vi er ikke ofte i Tromsø, men nå frister det faktisk ikke å dra i det hele tatt. Dette er ran på høylys dag, mener Pedersen.

Hun har heller ikke tenkt til å gi seg, og vil undersøke saken nærmere før hun betaler regningen.

– Jeg kommer selvfølgelig til å krangle, jeg syns ikke det er rett. Det har skjedd noe sinnssykt her.